Trei barbati beau bere intr-un bar

 

Paradoxul prieteniei este o observaţie empirică potrivit căreia prietenii tăi au mai mulţi prieteni decât tine. Acum, oamenii de ştiinţă susţin că este foarte probabil ca prietenii tăi să fie şi mai bogaţi şi mai fericiţi ca tine.

În 1991, sociologul Scott Feld a realizat o descoperire surprinzătoare în timp ce studia proprietăţile reţelelor sociale. Feld a calculat numărul mediu de prieteni pe care îi avea o persoană din reţea şi a comparat cifrele cu numărul mediu de prieteni pe care îi aveau, la rândul lor, prietenii lor, scrie descopera.ro.

În ciuda aşteptărilor s-a constatat că cel de-al doilea număr este mai mare mereu decât primul. Sau, cu alte cuvinte, prietenii tăi au mai mulţi prieteni decât tine.

De atunci, oamenii de ştiinţă au observat aşa-numitul paradox al prieteniei într-o varietate de situaţii. În medie, pe Facebook, prietenii tăi vor avea mai mulţi prieteni decât tine. Pe Twitter, prietenii tăi vor avea mai mulţi followers ca tine. Mai mult, chiar şi în viaţa sexuală, partenerul tău va fi avut mai mulţi parteneri decât ai avut tu.

Specialiştii în studiul reţelelor au ştiut de mult că acest efect paradoxal este rezultatul tipologiei reţelelor – al modului în care sunt conectate între ele. Tocmai de aceea, reţelele similare împart aceleaşi proprietăţi paradoxale.

Dar oare, prietenii tăi sunt şi mai fericiţi ca tine? Sau sunt ei mai bogaţi sau mai buni? Răspunsul nu este foarte clar deoarece fericirea şi bogăţia nu sunt direct reprezentate în tipologia reţelelor de prieteni. Aşadar, ar fi destul de interesant să aflăm cât de departe ar merge aceste paradoxuri.

Astăzi, putem obţine un răspuns mulţumită muncii depuse de Young-Ho Eom de la Universitatea din Toulouse, din Franţa, şi a lui Hang-Hyun Jo de la Universitatea Aalto, din Finlanda. Aceştia au evaluat proprietăţile pe care le au diferite caracteristici din reţele şi au aflat condiţiile matematice care determină dacă paradoxul se poate aplica sau nu şi în cazul lor. Pe scurt, răspunsul lor a fost: „Da, probabil că prietenii tăi sunt mai bogaţi ca tine”.

Paradoxul apare deoarece numerele de prieteni pe care îi au oameniisunt distribuite într-un mod care urmează, mai curând, o lege a puterii decât o relaţie liniară obişnuită. Astfel, majoritatea oamenilor au câţiva prieteni, în timp ce un număr mic de oameni au mulţi prieteni.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here