Integritatea alimentelor este un subiect de discutie la nivel european de mai mult timp, dar masuri concrete s-au luat in special incepand cu anul 2013, dupa scandalul carnii de cal.

Aflati cum trebuie sa faceti evaluarea nivelului de risc atat pentru produs cat si pentru sursa de aprovizionare prin efectuarea unei evaluari a vulnerabilitatii la frauda alimentara si cum sa utilizati rezultatele pentru dezvoltarea planului de atenuare, din cuprinsul prezentarii sustinute de Ionut Nache, presedinte si detinator al companiei de consultanta Inaq Consulting, in cadrul celei de-a treia editii a ESE-Etichetare.Siguranta.Etica, eveniment organizat de revista Ro.Aliment, in perioada 21-22 noiembrie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Frauda alimentara erodeaza in mod serios increderea consumatorilor in produsele alimentare si nu mai putea sa fie tolerata, astfel incat a fost necesara o actiune pentru a aborda riscurile legate de frauda alimentara. Atunci s-a infiintat la nivel European EU Food Fraud Network (FFN) cu scopul de a permite tarilor UE sa conlucreze conform reglementarilor indicate la Articolele 36-40 din Regulamentul UE 882/2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformitatii cu legislatia privind hrana pentru animale si produsele alimentare, reglementari referitoare la cooperarea si sprijinul administrativ pentru situatiile in care autoritatile nationale sunt confruntate cu cazuri de incalcare intentionata a legislatiei privind alimentele cu impact transfrontalier.

Definitia propusa de UE pentru Frauda Alimentara este:

Frauda Alimentara este o violare intentionata a regulilor la care se refera Art. 1(1) din Regulamentul 882/2004, cu scopul castigului economic sau financiar.

Elementele ce identifica o Frauda Alimentara sunt:

1. Incalcarea legislatiei UE;
2. Activitate Intentionata;
3. Castig economic;
4. Inselarea consumatorilor .

In scopul de a proteja consumatorii si de a asigura soliditatea lanturilor de aprovizionare, companiile trebuie sa fie atente la frauda alimentara care apare, in mod activ si sa lucreze cu clientii si furnizorii pentru a identifica si reduce riscurile asociate.

In acest context, firmele trebuie sa se asigure ca sistemele lor de management al sigurantei / calitatii alimentelor cuprind procese si sisteme proiectate pentru a reduce la minimum vulnerabilitatea in fata fraudei alimentare in lanturile lor de aprovizionare.

Ionut Nache, presedinte si detinator al companiei de consultanta Inaq va prezenta, in acest context, la ESE -2018 solutii garantate pentru reducerea la minimum a vulnerabilitatii in fata fraudei alimentare in lanturile lor de aprovizionare.

IFS Food, un standard pentru certificarea sistemelor de management al calitatii si sigurantei alimentelor, are cerinte privind dezvoltarea unui sistem de gestionare a riscului de frauda alimentara, incorporat in cadrul sistemelor de management al sigurantei si calitatii produselor alimentare din cadrul companiilor

Acest sistem presupune evaluarea nivelului de risc atat pentru produs cat si pentru sursa de aprovizionare prin efectuarea unei Evaluari a Vulnerabilitatii la Frauda Alimentara si utilizarea rezultatelor Evaluarii Vulnerabilitatii la Frauda Alimentara pentru dezvoltarea Planului de Atenuare. IFS Food pune la dispozitia celor interesati un ghid practic pentru dezvoltarea unui astfel de sistem.

Certificarea IFS Food indica faptul ca o companie are un sistem de management al sigurantei si calitatii alimentelor conform cu cerintele legislative si bunele practici internationale pe domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here