Factoring written on a note and documents.

 

Pachetul amplu de servicii din care rezulta procedura de achizitie a creantelor fie din prestarea serviciilor sau din livrarea de bunuri poarta denumirea de factoring. Cu alte cuvinte, este o modalitate usor adaptabila care poate sa puna la dispozitia tuturor celor interesati trei dintre serviciile mentionate mai jos:

  • gestionarea creantelor;
  • colectarea creantelor;
  • reducerea riscului de neplata a partenerului;
  • efectuarea platii inainte de scadenta facturilor.

Cei care sunt implicati in contractul de factoring sunt chiar aderentul (vanzatorul), debitorul (cunoscut sub numele de cumparator) si factorul, adica institutia financiara.

Care sunt avantajele procesului de factoring?

Factoringul vine la pachet cu o serie generoasa de avantaje, printre care se numara si:

  • fluxul de numerar cunoaste o imbunatatire semnificativa;
  • se poate accesa mult mai usor spre deosebire de alte modalitati de finantare;
  • riscul de neincasase a facturilor din partea clientului sunt reduse semnificativ, datorita faptului ca sunt corelate cu institutia financiara;
  • in cazul in care clientii achita la timp, se vor genera costuri reduse semnificativ;
  • facturile in sine sunt considerate a fi garantii;
  • nu este afectat sub nicio forma gradul de indatorare a firmei.

Prin intermediul factoringului, care este una dintre cele mai solicitate si bune modalitati de finantare, nu este necesara achitarea dobanzilor pentru credit pe toata durata timpului din contract. La factoring, este necesara plata ratelor de dobanda doar pentru zilele care au ramas pana la scadenta facturilor.

Cine poate sa acceseze factoringul?

Modul de finantare este potrivit, de regula, pentru companiile care se afla la inceput de drum, adica pentru cele care nu au istoric de creditare. Acestea se califica mult mai dificil pentru a putea sa acceseze liniile de credit. De asemenea, factoringul se adreseaza si companiilor cu un scor redus sau pentru cele regasite in domenii de activitate mult mai riscante, conform analizei bancilor.

Important de mentionat este faptul ca factoringul presupune doua costuri: comisionul si dobanda. Dobanda este cea care se percepe in momentul in care beneficiarul obtine avansul din factura pana in momentul in care factura este incasata de la cumparator.

Cu alte cuvinte, factoringul este o modalitate prin care companiile isi pot finanta activitatea fara sa fie nevoie de proceduri complexe.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here