Atunci când vrei să îți dai seama ce meserie ți se potrivește, este bine să faci o evaluare a capacităților tale, a abilităților tale și a potențialului tău și să urmezi mai mulți pași. Printre aceștia, se numără cei de mai jos.

Cum îți dai seama ce meserie ți se potrivește

Ca să îți dai seama ce meserie ți se potrivește, ai nevoie să parcurgi pașii de mai jos.

1. Fă-ți o autoevaluare

Înainte de a lua orice decizie importantă, este o idee bună să-ți faci timp pentru auto-reflecție. Alegerea unei cariere nu este diferită. În acest pas, vei reflecta la ce fel de mediu de lucru doriți să fiți, ce tip de muncă îți place, cu cine vrei să lucrezi și multe altele.

Pe măsură ce reflectezi, poate vrei să îți scrii notele. Acestea pot fi referințe utile pe măsură ce evaluați mai târziu fișele postului.

Iată câteva întrebări pentru a începe. Încearcă să nu te oprești asupra întrebărilor, ci mai degrabă, scrie primele gânduri care îți vin în minte. Dacă nu ești sigur de unele răspunsuri, prietenii sau familia de încredere îți pot oferi îndrumări.

Întrebări de autoevaluare de luat în considerare:

  • Care sunt valorile tale cheie? Exemple de răspunsuri: Stabilitate financiară, ajutor pe alții, independență
  • Ce soft skills deții? Exemple de răspunsuri: managementul timpului, comunicare, încredere, rezolvare de probleme
  • Ce abilități tehnice ai? Exemple de răspunsuri: Analiza datelor, planificare, cercetare, multilingv, fotografie
  • Ce aptitudini naturale ai? Exemple de răspunsuri: scriere, conducere, vânzare, management de proiect, comunicare, planificare, rezolvare de probleme tehnice
  • Cum este personalitatea ta? Exemple de răspunsuri: liniștit, deschis, încrezător, agresiv, loial
  • Ce te interesează? Exemple de răspunsuri: Tehnologie, scris, medicină, design

Identifică elementele obligatorii

Apoi, alocă-ți timp pentru a-ți identifica elementele obligatorii într-un loc de muncă. Acestea pot varia de la orice, cum ar fi salariu sau călătorie, până la beneficii și locație. Ar putea fi util să revii la activitatea întrebări-răspuns atunci când înregistrezi ceea ce nu poți fi flexibil când vine vorba de cariera ta:

Trebuie să câștigi un anumit salariu?

  • Aveți nevoie de anumite beneficii, cum ar fi o anumită acoperire medicală sau o anumită perioadă de timp liber?
  • Ai putea să te ocupi de un loc de muncă care implică călătorii?
  • Trebuie să lucrezi dintr-o anumită locație?
  • Ai nevoie de un fel de flexibilitate pentru a lucra de acasă?
  • Trebuie să respectați un anumit titlu sau nivel de post?
  • Există anumite sarcini pe care trebuie sau nu dorești să le îndeplinești?
  • Există un anumit mediu de lucru în care nu poți funcționa bine?

Este important să știi din timp ce ai nevoie de la un loc de muncă. De exemplu, dacă trebuie să câștigi un salariu consistent, poate vrei să eviți munca independentă. Odată ce ai stabilit elementele de care ai nevoie, poți utiliza faza de cercetare pentru a găsi locuri de muncă care ar putea să nu funcționeze pentru tine.

Fă o listă cu locuri de muncă de explorat

După ce ai înțeles puțin despre tine și despre nevoile tale într-un loc de muncă, începe să cauți locuri de muncă care îți sună interesante sau de dorit. Dacă există un loc de muncă despre care nu știi prea multe, notează-l și cercetează-l mai târziu. S-ar putea să găsești o carieră interesantă. În plus, rețineți că titlurile postului nu reprezintă întotdeauna perfect locul de muncă real. Deși un titlu ar putea să nu pară de dorit, fișa postului ar putea fi potrivită pentru tine. Pentru a începe lista de locuri de muncă, iată câteva considerente:

Folosește-ți rețeaua

Cunoști prieteni sau colegi cu joburi care par interesante? Folosește-ți rețeaua pentru a explora atât locurile de muncă pe care le-ar putea ocupa, cât și locurile de muncă de care cred că ați putea fi interesat și/sau bun.

Găsește industrii interesante. Există o anumită industrie care pare atrăgătoare? Sunteți atras în mod natural de o anumită categorie de muncă, cum ar fi design, modă, afaceri sau educație? Gândiți-vă la prieteni, membri ai familiei sau cunoștințe care au locuri de muncă convingătoare sau atractive.

Identifică lucrurile pe care le faci cu plăcere. Există activități sau sarcini care fac timpul să treacă repede? Acesta poate fi orice, de la proiectarea prezentărilor la organizarea informațiilor până la lucrul ca parte a unui grup. Dacă vă place să proiectați prezentări, de exemplu, scrieți carierele care ar putea implica realizarea acestei lucrări.

Enumeră-ți obiectivele și valorile. Gândește-te unde vrei să fii peste doi, cinci și 10 ani. Există un anumit titlu sau nivel pe care vrei să-l atingi? Există o locație în care vrei să fii sau un anumit stil de viață pe care vrei să-l ai? A-ți lua timp să te gândești la viitor te poate ajuta să identifici locuri de muncă care se potrivesc pe termen lung.

Evaluează-ți punctele forte și talentele. La ce ești bun? Indiferent dacă identificați abilitățile soft sau hard, determinarea punctelor forte împreună cu lucrurile care vă plac vă poate ajuta să găsiți o carieră care vă pregătește pentru succes. Dacă sunteți bun la organizarea și interpretarea datelor, ați putea nota locuri de muncă precum analist de date, informatician sau cercetător de date.

Cercetează și restrânge lista

După ce ai explorat locuri de muncă care par interesante, începe să le cercetezi pe fiecare pentru a crea o listă scurtă de posibilități serioase de carieră. Scopul este să ajungi la una sau două căi de carieră de care ești entuziasmat. Poți folosi următorii pași ca ghid pentru cercetarea ta:

„O zi în viață.” Pentru a-ți face o idee mai bună dacă o anumită carieră ar putea fi potrivită pentru tine, uită-te la cum arată cotidianul fiecărui loc de muncă. O modalitate de a obține informații puțin mai detaliate despre locuri de muncă este să răsfoiți căile de carieră.

Cine te poate ajuta să înțelegi ce meserie ți se potrivește

Un coach în carieră.

Cu ce te poate ajuta un coach în cariera ta? Coaching-ul, un termen la moda în prezent, se adresează tuturor: profesioniști, manageri sau orice fel de persoane care doresc o schimbare in viața personală sau în carieră. Coach-ul este acea persoană care te ajută să-ți stabilești un scop în carieră și să îl atingi, să fii productiv și să obții rezultate.

Rolul unui coach se concretizează în faptul că te ajută să îți îmbunătățeșți niște abilități ce pot fi folosite în orice domeniu de carieră:

  • să-ți identifici necesitățile de carieră;
  • să-ți definești prioritățile în cariera ta;
  • să comunici mai bine la job;
  • să dezvolți prezentări eficiente

Un consilier în carieră

Consilierea în carieră este mai mult decât oferirea de recomandări cu privire la alegerea unei facultăți, sau a unui job. Există o mulțime de alte beneficii pe care le poți avea apelând la un consilier în carieră.

Iată-le:

  • Îți prezintă modalități eficiente de a-ți găși un job (în afară de clasicele site-uri de joburi)
  • Îți pune la dispoziție informații privind tendințele pe piață muncii în domeniul tău de interes.
  • Îți oferă suport atunci când ți-ai pierdut jobul. Perioada de căutări, între joburi, este una foarte încărcată emoțional. Cei care au rămas fără job trec printr-un spectru larg de emoții, de la frică și rușine, până la deznădejde și punerea la îndoială a performanței personale și a propriilor abilități.
  • Îți verifică abilitățile de prezentare la interviu, susțînînd cu ține o simulare de interviu și oferindu-ți recomandări pentru a-ți îmbunătăți prestația.
  • Te ajută să îți clarifici ce îți dorești cu adevărat din punct de vedere profesional, atunci când te afli la o răscruce în carieră și nu știi în ce direcție să o iei
  • Te ajută să îți re/scrii CV-ul, adaptându-l în funcție de jobul pentru care vrei să aplici.

Cum funcționeaza testele vocaționale

Testarea vocațională este un instrument folosit de experții vocaționali pentru a evalua capacitatea de angajare a unui reclamant. Într-un caz de vătămare corporală, o parte din daunele pretinse ale reclamantului se va baza pe dovezi că reclamantul nu poate reveni la același tip de muncă pe care o avea înainte de a fi rănit sau nu se poate întoarce la acea muncă fără unele modificări ale locului de muncă. Aceasta echivalează cu salariile pierdute, pe care un reclamant va încerca și le va compensa printr-o despăgubire bănească. Un expert vocațional va efectua o evaluare vocațională pentru a ajuta la susținerea unor astfel de afirmații, un proces care este compus din mai mulți pași.

Testarea vocațională este efectuată după examinarea de către expertul vocațional a dosarelor medicale, școlare și de muncă, intervievarea și testarea reclamantului, revizuirea transcrierilor și videoclipurilor depoziției și finalizarea unei analize a competențelor transferabile. Un expert vocațional va examina dosarele medicale pentru a afla orice informații referitoare la vătămarea reclamantului, indiferent dacă acestea sunt medicale, psihiatrice sau psihologice. Expertul va căuta orice restricții și opinii cu privire la capacitatea de muncă a reclamantului. El va examina dosarele școlare și de lucru pentru a aduna informații despre abilitățile și educația reclamantului. Aceste informații pot fi utilizate pentru a lua în considerare oportunitățile de angajare trecute, prezente și viitoare, precum și capacitatea de câștig înainte și după accidentare. Testele oferite reclamantului sunt standardizate, iar selecția testului depinde de educația și experiența de muncă anterioară a reclamantului și va ajuta la evaluarea potențialului de performanță viitoare a reclamantului.

Testarea vocațională este un proces care constă în luarea în considerare a diferitelor documente și utilizarea adecvată a testării standardizate, dar necesită, de asemenea, expertului vocațional să aplice modele conceptuale de realizare socio-economică la informațiile pe care le-a adunat. Expertul ia în considerare și date predictive care pot spori acuratețea concluziei la care va ajunge în cele din urmă cu privire la capacitatea reclamantului de a lucra în viitor. Testarea vocațională poate fi efectuată atât pentru adulți, cât și pentru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here