La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc întâlnirea de lucru a președintelui Camerei București, Iuliu Stocklosa, cu E.S. Ricardo Guerra de Araújo, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Federative a Braziliei în România. La întrevedere au participat, de asemenea, Ronaldo Lima Vieira, consilier în cadrul Ambasadei, iar din partea CCIB, Gabriela Iftene, director executiv.

Principalul obiectiv al întrevederii a vizat pregătirea programului profesional al Forumului de Afaceri Brazilia-România organizat în parteneriat de cele instituții, miercuri, 29 mai a.c. la Palatul CCIB. Conform celor convenite, evenimentul va avea loc în format hibrid, pentru a permite cât mai multor oameni de afaceri din Brazilia să ia parte la Forum, și va include o sesiune oficială, urmată de un consistent program de întâlniri business to business, inclusiv via WhatsApp.

În opinia președintelui CCIB, Iuliu Stocklosa, această manifestare, cu profund caracter interactiv, va contribui la o mai bună cunoaștere a potențialului de afaceri și investițional al celor două comunități de afaceri și la stimularea inițierii de parteneriate între companiile românești și cele braziliene, cu efect asupra menținerii tendinței ascendente a volumului schimburilor comerciale bilaterale, manifestate la începutul acestui an.

În ceea ce privește domeniile de interes, potrivit E.S. Ricardo Guerra de Araújo, sectorul automotive este foarte important pentru partea braziliană, însă există deschidere și pentru colaborarea în: agricultură și industria de prelucrare a produselor agro-alimentare, tehnologia informației și comunicații, industria de petrol și gaze, minerit, logistică.

Informații de background

La nivelul anului 2024, Brazilia a fost principalul partener comercial al României în America Latină, cu o valoare totală a schimburilor de 555 milioane USD, fiind a doua piață de desfacere a mărfurilor românești din regiune (184 mil. USD), după Mexic și principala țară de origine din America Latină pentru produsele importate de România (371 mil. USD). La 31 ianuarie 2024 (date disponibile), s-a înregistrat o creștere cu 56% a valorii schimburilor bilaterale față de luna corespunzătoare a anului trecut, pe fondul majorării exportului românesc cu 30% și a importului din Brazilia cu 117%, balanța comercială fiind în favoarea țării noastre cu 5,2 milioane USD.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here