București, 29 noiembrie. Pentru majoritatea celor care s-au aventurat dincolo de granițele țării, călătoriile și-au demonstrat puterea de a-i ajuta să reflecteze asupra propriilor origini. Un alt moment care îi face, în general, pe mai mulți români să își îndrepte atenția asupra acestui aspect este în pragul sărbătoririi Zilei Naționale.

 

Echipa din spatele motorului gratuit a ofertelor de călătorie la nivel global momondo.ro a fost curioasă față de primul impuls pe care românii îl au atunci când își aud limba vorbită în călătoriile în străinătate. Fie că se întâmplă pe străzile marilor capitale europene, în orașe aparent mai puțin cunoscute sau în destinații exotice de pe alte continente, specialiștii momondo.ro dezvăluie cum reacționează românii atunci când se întâlnesc cu semenii lor într-un astfel de context.

 

Conform studiului momondo desfășurat la nivel global, românii sunt printre cei mai bucuroși călători atunci când trec pe lângă semenii lor în călătorii. Peste un sfert (26%) dintre români sunt încântați să își audă limba și intră cu ușurință în vorbă cu românii pe care îi întâlnesc atunci când călătoresc. Același grad de entuziasm îl au și spaniolii (27%), fiind, alături de români, cei mai comunicativi călători din Europa atunci când își intersectează drumurile cu oameni din propria țară.

 

„Pentru mai mulți români, călătoriile au devenit tot mai accesibile, fie pentru a studia, a lucra, a începe o nouă viață sau a petrece o vacanță. Cu fiecare călătorie, însă, avem oportunitatea de a observa mai atent celelalte culturi și, mai mult, propria noastră cultură și elemente specifice de care ne e dor. Aproape oriunde ar călători, românii întâlnesc alți români, ceea ce pe puțini pare să îi mai surprindă în prezent și, de fapt, pe tot mai mulți să îi bucure și să îi determine să se oprească din drum pentru a schimba câteva vorbe cu aceștia”, a declarat Mircea Giurcă, reprezentantul momondo în România.

 

Daca auzi pe cineva vorbind limba ta atunci cand calatoresti in strainatate, cum reactionezi? Reactiile calatorilor romani (din aprox. 1000 de respondenti)
Vorbesc cu el doar daca el initiaza contactul 29%
Incep o conversatie pentru ca imi place sa intalnesc oamenii din tara mea de origine 26%
Ii zambesc, dar nu pornesc o conversatie 18%
Il evit pentru ca nu vreau sa-l deranjez 3%
Il evit pentru ca sunt interesat sa discut cu localnici 2%
Vorbesc mai incet sau in alta limba, astfel incat sa nu isi dea seama ca sunt din aceeasi tara 5%
Altceva 13%
Nu stiu 3%

 

La polul opus, printre călătorii care îndrăznesc mai puțin să înceapă o conversație spontană în călătorii cu oameni de aceeași naționalitate sunt cei din culturile nordice: finlandezii (9%), suedezii (11%), norvegienii (13%).

 

Mult mai puțini sunt românii care preferă să îi evite pe semenii lor atunci când călătoresc (3%) sau să înceapă să vorbească mai încet sau într-o altă limbă (5%).

 

În schimb, 29% din românii mai puțin confortabili în a porni o discuție sunt deschiși la a avea o conversație cu alți turiști români doar dacă aceștia din urmă o inițiază. Totodată, o a treia reacție întâlnită des în rândul călătorilor români este, pur și simplu, de a le zâmbi celorlalți cu care împart aceeași limbă, fără a porni neapărat o discuție.

 

 

Notă pentru editori

Acest studiu a fost realizat online în 2018 la inițiativa momondo în rândul utilizatorilor din România și din alte 25 de țări la nivel mondial, cu acces la internet. Cercetarea despre obiceiurile de călătorie ale românilor are la bază răspunsuri venite de la aproximativ 1000 de respondenți din întreaga țară, femei și bărbați, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

 

Despre momondo

momondo.ro este un motor de căutare gratuit care compară cele mai bune oferte pentru bilete de avion, hoteluri și închirieri auto la nivel global. momondo a primit numeroase distincții internaționale și a fost recomandat de către publicații importante, cum ar fi: New York Times,  CNN, Frommer’s și The Daily Telegraph. momondo are birourile în Copenhaga și este prezent în peste 30 de piețe internaționale. Aplicațiile pentru mobil gratuite sunt disponibile pentru iPhone si Android. momondo este parte din KAYAK, companie independentă în cadrul Priceline Group.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here