În perioada 15-20 noiembrie 2018 delegația Consiliului Economic și Social (CES) din România a efectuat o vizită la Beijing,  la Consiliul Economic și Social din China (CESC), ca urmare a invitației lansate de dl DU Qinglin, președintele CESC. Delegația a fost condusă de președintele CES România, dl Iacob Baciu, totodată președintele Asociației Internaționale a Consiliilor Economice și Sociale și Instituțiilor Similare (AICESIS) și a fost alcătuită din membrii Biroului Executiv al instituției: dl Liviu Rogojinaru, dl. Liviu Apostoiu – vicepreședinți, dna Silvia Vlăsceanu, dl Radu Minea – membri  și dna Eugenia Ștefănescu, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Relații Publice.

 

Delegația română a avut întâlniri cu dl DU Qinglin și membri ai CESC, președintele Comitetului Conferinței Politice Consultative a Poporului Chinez, domnul  Wang Yang, întâlnire care, datorită nivelului politic al întrevederii, a fost prezentată în cadrul știrilor de seară de pe canalul de televiziune CCTV-1, cu președintele Comitetului Conferinței Politice Consultative a Poporului Chinez, Provincia Guangdong, domnul Wang Rong și cu vicepreședintele Comitetului Conferinței Politice Consultative a Poporului Chinez, Shenzhen, domnul Xu Youjun.

 

În cadrul discuțiilor purtate, delegația CES România a promovat deschiderea unor relații de colaborare dintre cele trei grupuri reprezentate în CES – sindicate, patronate și societatea civilă și a unui dialog instituțional permanent, eficient și reciproc avantajos între părțile implicate cu partenerii din CESC.

 

De asemenea, delegația CES România a vizitat mai multe parcuri de știință și tehnologie unde au fost prezentate cele mai noi realizări ale cercetării și inovării chinezești în diverse domenii, cum ar fi medicina, energia regenerabilă, autovehiculele electrice, transportul urban, inteligența artificială ș.a.., unele dintre obiectivele vizitate fiind cu capital privat.

 

Dl Iacob Baciu și dl Du Qinglin au discutat despre tema centrală propusă de președintele AICESIS în timpul mandatului său, Revoluția digitală și impactul său asupra viitorului omenirii, și despre posibilitățile de intensificare a colaborării consiliilor economice și sociale membre ale AICESIS în vederea promovării, la nivel național și internațional, a dialogului social și a muncii decente în contextul digitalizării.

 

Președintele Iacob Baciu și președintele Du Qinglin, la propunerea delegației CES, au căzut de acord asupra semnării unui Acord de colaborare între cele două instituții, eveniment ce va avea loc anul viitor în România, cu ocazia Adunării Generale a AICESIS.

BIROUL DE PRESĂ

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here