Declaraţie politică

Uniunea Europeană a pus la dispoziția primăriilor din România șapte programe de finanțare în perioada 2014-2020. Prin ele se acoperă diferite nevoi ale comunităților, de la achiziționarea de utilaje la finanțarea de locuințe sociale, stații de epurare a apei sau centre pentru bătrâni.

Deși în acest moment accesul la fondurile UE este mai simplu decât cel la fondurile naționale, Guvernarea PSD refuză să folosească banii oferiți de Europa. Motivul este că pentru fiecare euro trebuie să dea socoteală. De fapt așa se explică de ce în ultimii ani legislația achizițiilor publice a devenit din ce în ce mai stufoasă, astfel încât PSD să își protejeze clientela politică. De aici și interminabilele contestații și întârzierile imense în executarea de lucrări publice.

Acum câțiva ani, Lia Olguța Vasilescu încerca să justifice teama hoțului prin „greva de semnătură“ – primarii nu depuneau proiecte europene de frica de a nu ajunge în fața justiției. Dar sunt localități în care primarii PNL au dovedit că aceasta poate fi doar temerea celui necinstit, pe când primarii de bună credință știu prea bine că verificările și controalele fac parte din mecanismul normal de derulare a proiectelor cu fonduri europene. Singura dilemă o constituie perioada de timp în care se mai pot bucura de finanțările oferite de UE pentru dezvoltare?

În rest, poziția noastră, ca liberali, este foarte clară: sunt necesare investiții pe termen lung pentru dezvoltarea tuturor localităților din România, iar folosirea fondurilor europene constituie principala sursă de investiții.

Iată de ce prezența la alegerile din 26 mai este extrem de importantă – este momentul în care transmitem Europei cine suntem, prin cei care ne reprezintă. Un vot pentru liberalismul românesc înseamnă un vot pentru România, un vot pentru Europa. Alături de „Da“ la referendum, este primul pas pentru schimbarea regimului nefast al PSD și pentru reîncadrarea României pe drumul dezvoltării. Hai la vot!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL de Iași

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here