Sudul Europei riscă să piară o întreagă generaţie din cauza şomajului cronic, un motiv special de îngrijorare fiind şomajul extrem de ridicat în rândul tinerilor, a declarat preşedintele Băncii Mondiale (BM), Jim Yong Kim, la Forumul Economic Mondial de la Davos, relatează CNBC.

„Printre cele mai mari motive de îngrijorare este şomajul extrem de ridicat în rândul tinerilor, întrucât are implicaţii nu doar pe termen scurt, ci şi pe termen mediu şi lung”, a spus Jim Yong Kim.

Şeful BM a arătat că în unele ţări se poate vorbi despre generaţii pierdute.

„Este de neconceput că vom pierde o întreagă generaţie în unele ţări din sudul Europei”, a spus Jim Yong Kim.

Comentariile sale au venit după ce Enda Kenny, premierul Irlandei, a declarat că şomajul care afectează tinerii este cea mai mare criză din UE.

Organizaţia Internaţională a Muncii a publicat luni un raport în care se arată că circa 74,5 milioane de tineri cu vârste de 15-24 de ani erau şomeri în 2013, la nivel mondial.

Numărul şomerilor este cu 1 milion de persoane mai mare decât în 2012 şi aduce rata şomajului în rândul tinerilor la 13,1%, la nivel global.

Directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Guy Ryder, a declarat la Davos că „gorila din salonul de la Davos” este piaţa muncii, sau mai degrabă lipsa locurilor de muncă la nivel mondial.

Kim a spus că liderii mondiali pot învăţa din modelul elveţian, în care numai 25% dintre tineri merg la colegii, iar restul intră în programe de ucenicie şi de training vocaţional.

„Exită modele care să fie aplicate în această situaţie. Credem că ţările sudice trebuie să le urmeze rapid”, a adăugat şeful BM.

El a mai spus că, după anunţul Rezervei Federale (Fed) americane privind începerea retragerii măsurilor de stimulare a economiei, există oportunitatea poentru multe ţări să înceapă să facă reformele necesare pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri, reducerea deficitelor de cont curent şi a deficitelor bugetare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here