Cluj-Napoca este orașul în care nu doar că apartamentele sunt cele mai scumpe, din perspectiva prețului cerut pe metrul pătrat util de apartament, ci și piața rezidențială din România în care proprietarii de locuințe vechi vor, în mai mare măsură, mai mulți bani decât cei de apartamente noi.

dreamstime_s_18214795_bani casaÎn marile orașe ale țării, acolo unde oferta de locuințe noi este cea mai consistentă, paradoxul prețurilor persistă, după cum relevă o analiză realizată de Imobiliare.ro. Astfel, prețurile apartamentelor vechi sunt foarte apropiate și, în unele cazuri, chiar mai ridicate decât cele ale unităților locative construite în ultimii ani. Această situație poate avea mai multe cauze, printre care: localizarea mai puțin favorabilă a blocurilor noi față de cele mai vechi (chiar în cadrul acelorași zone); presiunea exercitată asupra prețurilor de numărul mare de locuințe noi disponibile spre vânzare; și, nu în ultimul rând, conectarea mai slabă a proprietarilor de apartamente vechi la realitatea pieței (comparativ cu dezvoltatorii de proiecte noi).

Cluj-Napoca este orașul care ilustrează cel mai bine această „anomalie” a pieței și, totodată cel care a consemnat în ultimii ani cel mai alert ritm de scumpire a locuințelor, pretențiile vânzătorilor locali fiind acum, per ansamblu, mai ridicate decât ale celor din Capitală, conform datelor Imobiliare.ro. În Cluj-Napoca, prețurile medii solicitate pentru apartamentele vechi sunt mai mari decât cele ale unităților locative noi în majoritatea zonelor analizate; excepție face doar cartierul Mărăști, unde valorile sunt, însă, foarte apropiate: 1.414 euro pe metru pătrat util (pe vechi) și, respectiv, 1.416 euro pe metru pătrat util (pe nou). Chiar și în zona centrală, unde diferențele de localizare ar trebui, cel puțin teoretic, să fie mai estompate, proprietarii de apartamente vechi au așteptări mai ridicate decât vânzătorii de locuințe noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here