images[3]Marie Jeanne Ion: Mi se pare jignitor ca adevarul e rastalmacit si folosit cu motive politicianiste. Marie Jeanne Ion a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, cu privire la declaratiile Elenei Udrea conform carora ea stia ca urma sa fie rapita in Irak, ca i se pare „jignitor” ca adevarul este rastalmacit si folosit pentru motive politicianiste si de imagine.

„Nu pot sa inteleg insistenta unor oameni de a redeschide niste rani vechi si dureroase din viata altora. in toti acesti cinci ani care au trecut de la evenimentele respective am incercat sa tratez jurnalistic, in ciuda zvonurilor, si nu am facut absolut nicio speculatie incriminatoare la adresa niciunei personane. Nu mi-am permis asa ceva. Ba mai mult decat atat, i-am condamnat pe cei care au facut speculatii cu privire la oamenii cu functii inalte din statul roman. Am incercat sa mentin evenimentele in domeniul realului. Mi se pare jignitor sa nu mi se raspunda cu aceeasi moneda si la fel de jignitor ca adevarul e rastalmacit si folosit pentru motive politicianiste sau de imagine. Nu eu am aparut in emisiuni televizate, cautand faima si imaginea, ci altii care se incapataneaza sa lanseze tot felul de scenarii fanteziste pe acest subiect”, a declarat Marie Jeanne Ion.

Udrea la OTV: Marie Jeanne Ion stia ca urma sa fie rapita in Irak

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a sugerat, luni seara, intr-o emisiune la OTV, ca jurnalista Marie Jeanne Ion stia ca urma sa fie rapita in Irak, iar povestea i-ar fi adus si ei notorietate, adaugand ca totul a fost pus la cale de Omar Hayssam pentru a intra in gratiile noii puteri.

„Asa cum stiu eu lucrurile, Marie Jeanne a stiut ce se va intampla. Nu a stiut ce sens va lua. O poveste care si ei i-ar fi adus notorietate, celebritate”, a spus Elena Udrea, care in primavara lui 2005, cand au fost rapiti cei trei jurnalisti in Irak, era consilier la Cotroceni, sef al Cancelariei Prezidentiale.

Elena Udrea a spus ca rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian in Irak a fost pusa la cale cu un scop precis de catre sirianul Omar Hayssam, care avea la acea vreme probleme cu justitia.

„Omar Hayssam fusese arestat prin noiembrie 2004. Dupa alegeri, a incercat sa intre in gratiile noii puteri si a sperat. El mai adusese niste rapiti odata cu vreun an in urma. A sperat ca prin aceasta actiune, chipurile rapim niste ziaristi romani si apoi ma implic eu, Omar Hayssam, in a-i aduce inapoi, uite intru in gratile puterii si nu mai am probleme cu justitia. Nu a fost sa fie asa, iar rapirea s-a transformat in ceva foarte serios si foarte tragic”, a declarat Elena Udrea.

Udrea a mai spus ca tatal lui Marie Jeanne Ion, senatorul Vasile Ion, era in foarte bune relatii cu Omar Hayssam.

„In acea perioada, Omar Hayssam era dornic sa intre in relatii cu noua conducere . El era foarte apropiat de PSD”, a spus Elena Udrea, intr-o emisiune la OTV.

Udrea: Mi-am spus o opinie despre rapirea ziaristilor, nu a fost o informatie

Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a sustinut, marti, ca ea nu a spus la OTV ca are informatii potrivit carora Marie Jeanne Ion ar fi stiut de rapirea din Irak, ci ca opinia sa este, din tot ce s-a discutat, ca jurnalista ar fi stiut.

„Am fost intrebata de subiect si, daca luati declaratia si nu o mai deturneaza televiziunile, spune asa: «se spune ca, se crede ca…» si eu am spus: «Da, si eu cred acelasi lucru». Eu nu am spus ca am infomatii. Din tot ce s-a discutat, din tot ce s-a spus, inclusiv ca Marie Jeanne ar fi stiut si eu sunt de aceeasi opinie, analizand tot ce s-a spus, ca Marie Jeanne ar fi stiut. Asta era opinia mea, asa am spus-o, luati declaratia. Ce a iesit si ce spun televiziunile dupa aceea, sunt obisnuita, una zic eu, alta…”, a afirmat Elena Udrea la intrebarile ziaristilor pe aceasta tema.

Udrea a aratat ca acest subiect nu o intereseaza si ca nu este subiectul sau, ci a raspuns la o intrebare pe aceasta tema pusa de moderatorul emisiunii.

„Acum a intrebat domnul Dan Diaconescu. Nu a fost o informatie. A spus, a facut o afirmatie cum ca se spune ca Marie Jeanne stia si am spus: «Da, si eu cred ca stia». (…) Nu este subiectul meu. Nu ma intereseaza. S-a facut o afirmatie la care am achiesat, nu m-a interesat, nu este un subiect pentru mine, atata tot”, a aratat Elena Udrea.

Ea a mai spus ca atunci cand vorbeste despre acest subiect se bazeaza pe „toate discutiile si lucrurile care s-au spus in cinci ani de zile”, pe „toate opiniile exprimate in public de toti cei care au participat la eveniment si pe ce au spus dupa aceea”.

„Parerea mea se bazeaza pe infomatii publice si este parerea mea personala”, a adaugat Udrea.

Presedintele Traian Basescu declara, in mai 2005, ca modalitatea de salvare a celor trei ziaristi care au fost ostatici in Irak va fi un dosar strict secret care va fi facut public probabil peste 50 de ani.

Fostul consilier prezidential Claudiu Saftoiu a declarat, marti, ca institutiile abilitate trebuie sa se sesizeze si sa se pronunte daca Elena Udrea a facut publice informatii clasificate privind rapirea jurnalistilor, precizand ca el va da declaratii in acest caz doar intr-un cadru juridic.

Omar Hayssam a fost condamnat in lipsa, definitiv, in 2008, la 20 de ani de inchisoare, de catre inalta Curte de Casatie si Justitie. Hayssam este urmarit general national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here