Conform opiniilor exprimate de peste 90% dintre participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la 1,75% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie programata pentru joi, 31 martie.

Dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la 1,75% pana la finalul acestui an si majorata la 2,50% in anul 2017 conform celor mai multi participanti la sondaj. Repartizarea raspunsurilor individuale prezentata in graficul de mai jos arata o tendinta de intarire a politicii monetare printr-o posibila crestere a dobanzii in 2017.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la 8% pe data de 31 martie si reduse la 6% pana in luna decembrie a acestui an. in anul 2017, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la 6%. Fata de sondajul anterior desfasurat la inceputul lunii februarie se remarca o temperare a asteptarilor privind reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei in 2017.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la 12% pe data de 31 martie si reduse ulterior la 10% pana in luna decembrie. Anul 2017 ar putea aduce o noua reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 8% pana in luna decembrie. Repartizarea raspunsurilor individuale privind rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta este prezentata in graficele de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here