images[3]Norul de cenusa vulcanica se va restrange luni seara, eliberand astfel partea de vest a Romaniei, datele transmise de specialisti infirmand totodata si ipoteza unei posibile poluari la sol in urmatoarele doua zile. Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) informeaza, luni la pranz, citand o prognoza a Centrului International de Avertizare pentru Aviatie privind Cenusa Vulcanica, ca norul de cenusa se va restrange treptat pe parcursul zilei de luni, partea de vest a tarii urmand sa fie eliberata pana in jurul orei 21.00.

Totodata, din informatiile transmise de specialisti rezulta ca in urmatoarele doua zile nicaieri in Romania nu vor aparea poluari la sol.

„Aministratia Nationala de Meteorologie a rulat in aceasta dimineata modelul de dispersie a cenusii vulcanice la nivelul solului. Conform rezultatelor acestei rulari, in stratul 0 – 2.000 de metri, pe parcursul zilei de astazi (luni, n.r.) nu exista deplasari ale masei de aer spre Romania”, se precizeaza in comunicatul citat.

Spatiul aerian romanesc, inchis sambata, de la ora 18.00, din cauza norului de cenusa provocat de eruptia unui vulcan din Islanda, a fost redeschis partial luni dimineata, la ora 9.00, cand aeroporturile din Timisoara si Arad au redevenit operationale.

Comitetul guvernamental pentru situatii de urgenta a decis, luni, ca, la ora 15.00, sa fie redeschise inca opt aeroporturi, respectiv cele din Otopeni, Baneasa, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Satu Mare si Baia Mare.

Aeroporturile din Targu Mures, Bacau, Iasi, Suceava, Constanta si Tulcea raman in continuare inchise, dar exista „o probabilitate destul de mare” sa fie redeschise marti dimineata, la ora 7.00, a aratat premierul Emil Boc.

Situatia acestor aeroporturi va fi stabilita luni seara, la ora 21.00.

Premierul a mai aratat ca, din datele disponibile, in urmatoarele doua zile nu vor fi inregistrate maxime admise de poluanti la sol si nu se recomanda populatiei masuri speciale de protectie.

intrebat daca exista posibilitatea ca, in aceasta saptamana sau cea viitoare, sa mai apara asemenea probleme, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a aratat ca daca norul emite in continuare, o parte din emisie va traversa Europa.

Un nor de cenusa provocat de eruptia unui vulcan in Islanda perturba traficul aerian in Europa, determinand inchiderea spatiilor aeriene din mai multe state.

Aproape 100 de curse aeriene din si spre Romania au fost anulate vineri, iar sambata 270. Pentru duminica si luni, doua companii – Tarom si Blue Air – au anulat 70, respectiv peste 30 de zboruri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here