imagesCAJBX14IAdministratia Nationala de Meteorologie afirma ca din estimarile specialistilor norul de cenusa produs de eruptia vulcanica din Islanda nu va afecta direct Romania, insa se va apropia de Nord-Vestul teritoriului in cursul zilei de sambata. Administratia Nationala de Meteorologie a informat vineri dimineata Ministerul Mediului si Padurilor in legatura cu eruptia vulcanuluide sub ghetarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei, care a erupt pentru a doua oara, la numai doua zile dupa ce isi incetase activitatea inceputa luna trecuta.

Astfel, din estimarile Administratiei Nationale de Meteorologie precum si ale Centrului International de Avertizare pentru aviatie, privind cenusa vulcanica – Volcanic Ash Advisary (VAAC) -, rezulta ca norul de cenusa produs de eruptia vulcanica nu va afecta direct Romania dar se va apropia de Nord-Vestul teritoriului in cursul zilei de sambata.

In consecinta, Agentiile pentru Protectia Mediului din Bihor, Maramures, Satu Mare si Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie precum si fractiunea PM10 (pulberi in suspensie cu diametru mai mic de zece microni), atat cu metode automate cat si cu metode manuale.

Un nor de cenusa provocat de eruptia vulcanului in Islanda a perturbat, incepand de joi, traficul aerian al mai multor tari din Europa, determinand inchiderea spatiilor aeriene si anularea a mii de curse aeriene.

Traficul aerian inchis, la ora 24.00, la Oradea, Baia Mare si Satu Mare, posibil la Cluj si Suceava

Traficul aerian va fi inchis, la ora 24.00, la aeroporturile Oradea, Baia Mare si Satu Mare, existand posibilitatea ca si cursele aeriene de la aeroporturile Cluj-Napoca si Suceava sa fie anulate, a declarat premierul Emil Boc, dupa sedinta comitetului pentru situatii de urgenta.

Situatia aeroporturilor din Cluj-Napoca si Suceava va fi clarificata vineri seara, la ora 21.00.

Un nor de cenusa provocat de eruptia unui vulcan in Islanda a perturbat joi si vineri traficul aerian al mai multor tari din Europa, determinand inchiderea spatiilor aeriene din Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Suedia, Olanda si Finlanda, Cehia si Slovacia.

Aeroportul Otopeni a anulat, pana vineri dupa-amiaza, 59 de zboruri, iar Aeroportul Baneasa are noua curse anulate. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here