imagesCABSJBHKFostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a declarat, la Bucuresti, ca lumea se confrunta cu o criza de conducere, ca nu impartaseste ideea ca Europa trebuie construita prin Uniunea Europeana si ca „victoria lui Barack Obama ne arata ca si America are nevoie de schimbari”. Gorbaciov a participat, la Bucuresti, la lansarea cotidianului „Puterea”.

„Eu nu impartasesc ideea ca Europa trebuie construita prin Uniunea Europeana”, a spus Gorbaciov, care de altfel s-a referit in discursul sau nu doar la Europa, ci si la Statele Unite, tara despre care a afirmat ca avea nevoie de o schimbare care a inceput odata cu alegerea presedintelui Barack Obama.

„Acum trei ani am fost in SUA si am vorbit unui auditoriu de 12.000 de persoane. M-au intrebat: «Ce ne sfatuiti sa facem? Este tot mai rau la noi». si le-am spus ca este periculos sa dai sfaturi americanilor. Americanii prefera sa dea ei sfaturi. Totusi, m-au rugat sa le spun ceva si atunci le-am spus: «America are nevoie de Perestroika sa». Atunci, 12.000 de oameni m-au aplaudat. Le-am spus ca si in America vor avea loc schimbari. si, iata, ca schimbarile au aparut. Victoria lui Obama ne arata ca si America are nevoie de schimbari”, a comentat fostul lider sovietic.

Fostul lider sovietic s-a referit si la probleme actuale ale omenirii, dar si la viitorul acesteia.

„Noi traim intr-o lume globala, dar nu stim cum sa o conducem. Nu stim cum sa conducem in Europa, nu doar in lume”, a spus el, adaugand ca oamenii trebuie sa invete din lectiile dureroase primite in istorie cum sa traiasca si cum sa conduca.

„Aceasta e lumea noastra moderna. Daca mai adaugam ca in lume jumatate din oameni traiesc cu un dolar sau doi pe zi, daca mai adaugam problemele legate de natura si conflictul cel mai greu si cel mai primejdios, cel al relatiilor dintre oameni, atunci avem la ce sa ne gandim foarte serios. si nimeni, chiar nici SUA nu are suficiente puteri sa decida asupra acestor probleme pe care le avem acum. (…) Singuri nu le putem rezolva. Trebuie sa ne unim fortele, sa construim un sistem pentru a conduce lumea la nivel global”, a mai spus Gorbaciov.

El a rememorat intr-un amplu discurs si schimbarea care a avut loc sub conducerea sa.

„Cu 25 de ani in urma a inceput Perestroika. La 18 martie 1985 am fost ales secretar general si astfel a inceput activitatea mea. stiam atunci multe si nu doar despre tara mea, ci si despre socialism, si despre statele din Vest si despre America, si despre China… situatia in tara mea, la acel moment se rezuma intr-un singur lucru pe care il spuneau oamenii: «Mai departe nu mai putem trai asa». O tara mare, puternica, o tara educata si cu mari resurse nu asigura necesitati simple, iar oamenii cereau schimbari. Cand am inteles ca nu putem sa ne sustragem de la aceste cereri, am decis ca nu putem inchide ochii si am actionat rersponsabil”, a spus Gorbaciov.

„Ajunseseram intr-un punct in care trebuia sa ne gandim ce fel de socialism am construit si ce sa facem cu el. (…) Am spus: Oamenii asteapta schimbari. Trebuie sa decidem salvarea de la totalitarism si trecerea la democratie (…) Perestroika a dat libertate, a dat posibilitatea exprimarii libere”, a mai comentat fostul lider sovietic, adaugand ca si in Romania era de asteptat sa apara lideri care sa-si asume responsabilitatea de a face schimbarile pe care populatia le dorea. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here