6 din 10 români se așteaptă ca nivelul lor de bunăstare să crească anul acesta, arată cea mai recentă ediție a Barometrului UNSAR – IRES. În același timp, 2 din 10 dintre participanții la cercetarea sociologică declară că se așteaptă ca bunăstarea lor individuală să rămână la fel.

Potrivit respondenților, printre factorii cu o contribuție semnificativă la bunăstarea personală se numără accesul la educație (78% dintre repondenți), echilibrul emoțional (72%), starea de sănătate și stilul de viață echilibrat – alimentație, sport, timp liber, vacanțe, călătorii (70%), etc.

“Sănătatea reprezintă o preocupare din ce în ce mai prezentă în viața românilor, chiar dacă, de multe ori, ne lăsăm absorbiți de problemele de zi cu zi. Ne propunem să contribuim la o mai bună informare a publicului larg privind riscurile la care ne expunem și modul în care le putem gestiona – motiv pentru care UNSAR va lansa o platformă de comunicare / think tank de politici publice: Alianța pentru BunăStare”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.

Interesul în creștere al românilor privind starea de bine este reflectat și prin evoluția asigurărilor voluntare de sănătate – acesta fiind segmentul care a înregistrat una dintre cele mai susținute evoluții la nivelul industriei de asigurări facultative. Practic, în 2023, asigurările de sănătate au crescut cu 21,5% comparativ cu anul anterior, iar indemnizațiile brute plătite de asigurători în baza acestor polițe s-au majorat chiar și mai mult, cu 27%[1].

„În diverse situații neprevăzute, asigurările voluntare de sănătate sau de viață ajută la menținerea unui echilibru financiar în caz de accidente, îmbolnăviri și nu numai. Toate acestea pot avea efecte negative importante asupra familiilor noastre și ne pot afecta semnificativ starea de bine sau calitatea vieții. Însă, perioadele dificile pot fi depășite mai ușor apelând la protecția și beneficiile unei asigurări”, a precizat Roxana BĂLUȚĂ, Specialist Asigurări Viață și Sănătate & Coordonator programe UNSAR.

Barometrul “Percepția riscului și cultura asigurărilor din România” a fost realizat în luna mai a acestui an, la solicitarea UNSAR, pe un eșantion reprezentantiv format din 1.010 respondenți, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, folosind metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

 

 

 

***

 

 

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,2 milioane EUR în fiecare zi calendaristică.

[1] Sursa: Ultimul raport ASF disponibil – Evoluția pieței asigurărilor în anul 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here