Leul- printre monedele cu cea mai puternica apreciere din lume. Euro isi continua declinul fata de majoritatea monedelor, situatia din Grecia continuand sa erodeze increderea in moneda europeana. Dolarul american pune la randul sau presiune pe Euro, apreciindu-se atat datorita cresterii economice spectaculoase a SUA in ultimul trimestru al anului trecut, cat si ca urmare a relansarii « sperantelor » privind o posibila crestere a dobanzii de referinta. Yenul japonez- cea mai mare apreciere in raport cu Euro; Leul – cea mai mare crestere din Europa si una dintre cele mai mari din lume.

«In luna ianuarie, Yenul japonez a marcat cea mai mare apreciere fata de moneda Euro, de 5,91%, urmat- conform perechilor valutare tranzactionate prin platforma X-Trade Brokers- de Leu, care a inregistrat o crestere de 3,12%. Evident, in ambele cazuri, au fost mai multi factori care au condus la aceste evolutii, <<numitorul comun> fiind deprecierea generala a Euro, ca urmare a situatiei delicate a Greciei, ce afecteaza increderea in moneda europeana. Fata de dolarul american, Euro a scazut cu 3,05% de la inceputul anului si pana la sfarsitul saptamanii trecute, cresterea economica realizata de SUA in ultimul trimestru al anului trecut sustinand puternic acest trend »,  a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.
Perechea EURJPY a inceput anul cu o valoare de 132,97 si a incheiat saptamana trecuta la nivelul de 125,10. Fata de dolarul american, Euro a scazut de la 1,4301 USD pentru 1 EUR la inceputul lunii ianuarie la 1,3864 USD pentru 1 EUR la inchiderea sedintei de vineri, evolutia fiind sustinuta de anuntarea unei cresteri economice cu 5,7% a economiei SUA in trimestrul al patrulea al anului trecut- peste asteptarile analistilor. in ceea ce priveste Leul, « cresterea se datoreaza atat <<atacurilor>> pe aprecierea monedei nationale realizate de speculatorii din strainatate, cat si vestilor pozitive privind eliberarea noilor transe din imprumutul FMI. De asemenea, faptul ca dobanda de referinta a ramas cea mai ridicata din UE (chiar si dupa ultima ajustare) a incurajat investitiile si cererea de lei, sustinand aprecierea monedei nationale », arata analistii de la X-Trade Brokers.
Euro a inregistrat scaderi fata de majoritatea monedelor de pe continent: fata de Euro, Zlotul polonez s-a intarit cu 1,58%, Coroana ceha cu 0,53%, Francul elvetian cu 0,85%, Lira Sterlina cu 2,29% etc. Forintul a scazut cu 0,49% de la inceputul lunii ianuarie si pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare de vinerea trecuta, fiind considerat inca de multi analisti drept supra-apreciat fata de moneda Euro si starea economiei Ungariei.
« Privind evolutia Leului in luna ianuarie, trebuie subliniat ca acesta a oferit printre cele mai bune oportunitati de castig de pe piata, intrucat a manifestat o volatilitate ridicata in raport cu dolarul american, respectiv de 5,21%, intre valorile minima si, respectiv, maxima inregistrate in ianuarie ; din aceasta perspectiva, Leul s-a aflat in acelasi esalon cu  Euro, Yenul japonez si dolarul australian, care au variat de asemenea cu peste 5% fata de USD »,  a precizat Victor Safta. Cea mai mare volatilitate de pe piata a inregistrat-o insa, in luna ianuarie, moneda EURO in raport cu Yenul (7,66%).
« In lipsa unor <<elemente surpriza>>, ne asteptam ca in aceasta saptamana Leul sa isi mentina aprecierea ; zilele care urmeaza sunt insa destul de incarcate in ceea ce priveste publicarea unor indicatori macroeconomici importanti, in special din SUA si Marea Britanie, care, impreuna cu evolutiile din Grecia, pot avea influente importante asupra cursului Euro, cu efecte in consecinta asupra Leului », a aratat Victor Safta.
****
Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, care s-a extins in alte sase tari europene: Cehia, Slovenia, Spania, Italia, Germania si Romania, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii, iar echipele locale ofera gratuit cea mai competenta consultanta de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 15.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 20 miliarde Euro.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 400 milioane Euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs. 
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here