Untitled-1Poetul Christopher Reid a fost desemnat castigator al premiului Costa Book of the Year, pentru un volum de poezii scris in memoria fostei sale sotii – decedata in 2005 -, catalogat de juriu drept „capodopera”.Reid a fost recompensat cu 30.000 de lire sterline pentru volumul de poezii „A Scattering”. Volumul lui Reid constituie o surprinza, mai ales ca scriitorul irlandez Colm Toibin era considerat favorit pentru castigarea acestui premiu, cu romanul „Brooklyn”.

Pentru acest volum de poezii, Reid, in varsta de 60 de ani, s-a inspirat din moartea sotiei sale, actrita Lucinda Gane, care a fost rapusa de cancer in 2005.

„Sunt incantat si uluit de primirea acestui premiu literar important”, a declarat Reid, la ceremonia de decernare a trofeului, care a avut loc la Londra.

„Am simtit ca ceea ce a facut Christopher Reid a fost sa ia o tragedie personala si sa o transforme intr-o emotie si situatie universala”, a declarat Josephine Hart, presedintele juriului.

Reid, care a fost profesor de creatie literara la Hull University, a mai fost nominalizat de doua ori pentru premiul Costa Book.

Ceilalti patru finalisti ai premiului Costa Book of the Year au fost: Colm Toibin („Brooklyn”), Raphael Selbourne („Beauty”), Graham Farmelo („The Strangest Man: The Hidden Life of Paul Dirac, Quantum Genius”), Patrick Ness („The Ask and the Answer”).

Costa Book Awards, care se acorda pentru cinci categorii de opere literare, recompenseaza volumele publicate in anul precedent, scrise de autori care locuiesc in Marea Britanie si in Irlanda. Prestigioasele premii Costa Book au fost cunoscute pana in 2006 drept premiile Whitbread. Numele distinctiilor, create in 1971, a fost schimbat in 2007, pentru ca Societatea Whitbread, activa in domeniul hotelier, a decis sa se retraga din pozitia de sponsor. in prezent, premiile sunt sponsorizate de Costa Coffee, o filiala a Whitbread.

In 2009, scriitorul irlandez Sebastian Barry a castigat trofeul Costa Book of the Year, pentru romanul lui de dragoste intitulat „The Secret Scripture”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here