imagesCAHTSB1GGermania, Franta si alte sapte state europene nordice intentioneaza sa construiasca o retea electrica ecologica, de inalta tehnologie, al carei cost ar putea fi de pana la 30 de miliarde de euro, potrivit publicatiei Sueddeutsche Zeitung din Munchen, citata de Deutsche Welle. Celelalte sapte state participante sunt Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Irlanda, Luxemburg, Olanda si Norvegia.

Surse guvernamentale germane, citate de publicatie, au declarat ca reteaua va avea mai multe mii de kilometri si o mare parte va fi pe sub Marea Nordului.

Reteaua va folosi energie obtinuta din surse regenerabile, urmand sa conecteze turbine eoliene marine din apropierea coastelor germane si britanice, centrale hidroelectrice din Norvegia si baraje energetice marine de pe coastele belgiene si daneze.

In plus, la aceasta retea ar putea fi conectate si parcuri eoliene si solare terestre.

Potrivit publicatiei, discutiile initiale pe aceasta tema au avut loc in Irlanda, in luna decembrie.

Reprezentantii statelor participante urmeaza sa se reuneasca in februarie, iar un acord privind programul proiectului, care ar putea fi realizat in termen de zece ani, ar putea fi incheiat in acest an. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here