imagesCAHIN54JRomania ar putea primi, in 17 februarie, simultan, transele a treia si a patra din imprumutul de la Fondul Montetar International, de 2,3 miliarde de euro, cu conditia sa isi indeplineasca obligatiile de buget, a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu.

Traian Basescu a declarat ca este vorba de un program foarte strans care va trebui urmat, adaugand ca va adresa si o scrisoare partidelor parlamentare pentru a le ruga sa faca tot ce se poate pentru incadrarea in acest program.

„Va trebui sa avem Guvern in functiune pe 23 decembrie, motivatia fiind ca acest Guvern trebuie sa depuna bugetul la Parlament pana la sfarsitul anului, pentru ca din 4 sau 5 ianuarie 2010, Parlamentul sa inceapa examinarea bugetului de stat, iar in 16 decembrie sa avem bugetul aprobat. Doar asa putem solicita prezenta echipei Uniunii Europene si Bancii Mondiale pentru evaluare”, a spus presedintele.

Basescu a aratat ca, in estimarile convenite, echipa de evaluare poate sa termine evaluarea in perioada 20 – 27 ianuarie, in asa fel incat documentul pentru boardul Fondului sa fie pregatit de echipa de evaluare in perioada 27 ianuarie – 1 februarie, fiind obligatoriu ca documentul sa circule pe la toti membrii boardului cu cel putin doua saptamani inainte de sedinta boardului.

„Se poate estima ca documentul echipei de evaluare poate fi aprobat in sedinta FMI din 12 – 15 februarie. Nu este insa fixata data. Daca Romania isi va indeplini obligatiile, pe 17 februarie putem primi simultan transa a treia de 1,5 miliarde de euro si a patra de 830 de milioane de euro, adica un total de 2,3 miliarde de euro, care se vor imparti in doua – jumatate la Banca Nationala si jumatate la Ministerul de Finante pentru sustinerea deficitului bugetar”, a mai spus Basescu.

O echipa a FMI se afla in Bucuresti, intr-o vizita de trei zile, pentru discutii tehnice in ceea ce priveste bugetul pe 2010. Discutiile, la care participa si reprezentantii Comisiei Europene, au inceput luni cu expertii Ministerului Finantelor si vizeaza pregatirea pentru cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, care ar putea avea loc in luna ianuarie, dupa formarea unui nou guvern.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Pana in prezent, Romania a primit primele doua transe din imprumutul de la FMI, ce insumeaza 6,9 miliarde de euro. Transa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programata pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, ca l-a desemnat pe presedintele PDL, Emil Boc, pentru functia de premier, mentionand ca a facut acest lucru luand in considerare propunerea democrat-liberalilor. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here