IMG_1154Iminenta aplicare a legii 372/2005 ne-a atras tuturor atentia, indiferent de calitatea nostra de vanzatori, cumparatori, auditori energetici sau specialisti in realizarea lucrarilor subsumate cresterii eficientei energetice a unei cladiri/locuinte.
Domnule director Marius Oprea, ca specialist in domeniul instalatiilor termice si de climatizare, cum vedeti aplicarea legii 372/2005?

 Scurt, la obiect si intr-o varianta optimista, prevad, din perspectiva inginerului, o crestere a cererilor pentru efectuarea lucrarilor de reabilitare termica a locuintelor, iar din perspectiva auditorului energetic, o sporire a solicitarilor de expertizare termica a spatiilor locuibile.  Daca prima perspectiva este clara pentru multa lume, ce-a de-a doua comporta unele discutii. Asa cum se prezinta situatia in acest moment, cred ca va fi destul de dificil sa putem aplica legea chiar de la inceputul anului. Sunt mai multe aspecte pe care le am in vedere, dar, pentru ca intrebarea dumneavoastra viza calitatea mea de inginer specialist, o sa las clarificarea legii, a metodologiei de calcul si a normelor specifice in seama celor implicati in elaborarea si aplicarea lor.
 Certificatul de performanta energetica al unei cladiri este un document tehnic cu caracter informativ: el contine date despre starea termica si energetica a cladiri si a instalatiilor aferente, prezinta indici specifici vizand utilizarea rationala si eficienta a cladirii ca urmare a aplicarii unor solutii de reabilitare si modernizare energetica. Toate aceste informatii sunt reunite intr-o forma sintetica unitara, cu detalierea principalelor caracteristici ale constructiei si instalatiilor aferente acesteia, si se obtin in urma unei analize, a unei expertize tehnice (audit).  in felul in care a fost conceput, certificatul energetic cuprinde doua parti: prima parte transpune rezultatele analizei efective, iar ce-a de-a doua parte identifica, stabileste si cuantifica masurile ce trebuie adoptate in vederea cresterii performantei energetice a cladirii (estimarea costurilor, a economiei de energie, a duratei de recuperare a investitiei).
 Aici devine evident rolul meu de specialist in domeniul instalatiilor termice si de climatizare. Metodologia de efectuare a auditului energetic cuprinde elemente precum:  caracteristicile termotehnice ale elementelor ce alcatuiesc anvelopa cladirii, compartimentarea interioara, inclusiv etanseitatea la aer; instalatiile de incalzire si de alimentare cu apa calda de consum, inclusiv caracteristicile in ceea ce priveste izolarea acestora; instalatia de climatizare;  ventilatia; sistemele solare pasive si de protectie solara; sisteme solare active si alte sisteme de incalzire, inclusiv electrice, bazate pe surse de energie regenerabila; electricitate produsa prin cogenerare; centrale de incalzire si de racire de cartier sau de bloc. Mai sunt si alte aspecte, dar le-am amintit doar pe cele care intra in sfera preocuparilor mele.

 In esenta, este vorba de masuri pe care cei mai multi dintre noi le-am adoptat deja, de cele mai multe ori la nivel de bun simt. Numai ca, poate, nu intotdeauna le-am adoptat corect sub aspectul executiei, al materialelor folosite sau nu le-am adoptat pe cele mai potrivite.

 Tocmai asta ar trebui sa ne spuna un certificat energetic: daca amenajarile facute de un proprietar sunt si eficiente din punct de vedere energetic. De exemplu, putem avea un geam termopan, dar daca el nu se inchide bine si permite schimbul de caldura cu exteriorul, nu ne vom recupera investitia in geamurile termopan, dar categoric vom plati mai mult incalzirea camerei. Eficienta unei cladiri poate fi scazuta de unele lucruri minore, dar care pot fi remediate usor.  
 Pe de o parte, masurile adoptate trebuie sa tina cont de caracteristicile locuintei, ale cladirii, in ansamblu: caracteristicile materialelor utilizate in constructia propriu-zisa, caracteristicile geometrice si termotehnice ale anvelopei, indicele de compactitate al cladirii, suprafata utila si volumul cladirii. Pe de alta parte, se au in vedere datele privind instalatia de incalzire interioara: care este sursa de energie pentru incalzirea spatiilor (proprie, centrala termica de cartier, punct termic central sau local), ce tip de sistem de incalzire exista (cu sobe, centrala cu corpuri statice, cu aer cald sau cu plansee incalzitoare. Trebuie sa mai avem in vedere – ca un al treilea palier de interventie – caracteristicile instalatiei de apa calda de consum, care se analizeaza sub aceleasi aspecte ca si instalatia de incalzire interioara (sursa de energie pentru prepararea apei calde de consum, tipul sistemului de preparare a apei calde), la care se adauga punctele de consum si numarul de obiecte sanitare.
 Alte masuri care pot fi luate pentru eficientizarea consumului energetic pot privi instalatiile de climatizare, cele de ventilare mecanica, dar si cele de iluminat.

 Cui ii este util acest certificat: vanzatorului sau cumparatorului?

 Privind lucrurile in profunzime si cat mai obiectiv posibil, acest certificat este util tuturor. Nu cred ca mai putem realiza o dihotomie a acestor termeni, pentru ca, la un moment dat, cumparatorul de acum va fi vanzatorul de maine. Ca vanzator, imi doresc sa obtin un pret cat mai bun pentru produsul meu. De aceea voi fi interesat sa aduc acele imbunatatiri care sa-mi permita incadrarea intr-un nivel energetic ridicat. De cealalta parte, cumparatorul isi doreste un produs performant; el vrea sa realizeze o investitie si nu o cheltuiala. Dintre multele calitati ale unei constructii, aceea de a consuma putina energie pentru asigurarea unui confort termic interior nu poate fi neglijata; un consum de energie redus inseamna cheltuieli de intretinere mici. Valoarea unei locuinte, stabilita, in ultima instanta, prin pretul ei, depinde si de marimea consumului de energie termica, electrica si de gaze naturale al locuintei respective, iar acest consum este stabilit de certificatul energetic. Claudia Daniliuc (articol preluat din revista Business Point, varianta print, nr. 46)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here