imagesCAPHWQJ9Concedierea in masa a bugetarilor ar putea crea insa probleme institutiilor de credit. Nu vor fi falimente in sistemul bancar din Romania, in 2010, chiar daca gradul de neperformanta financiara al bancilor comerciale a crescut, a declarat, ieri, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, la Sinaia, la Seminarul financiar-bancar EU Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Cinteza a apreciat ca ris­cul cel mai mare pentru bancile comerciale este reprezentat de creditele neperformante acordate clientilor din sistemul bugetar, pe fondul efectelor crizei financiare. Cand au fost acordate creditele, acesti clienti erau considerati cei cu cele mai sigure venituri si erau cautati, dar acum ei prezinta cel mai mare risc, din cauza reducerilor salariale si de posturi in institutiile publice. O problema o vor repre­zenta cei 150.000 de angajati bugetari care sunt disponibilizati care au credite la banci si al caror risc de nerambursare a datoriilor este foarte mare, considera Cinteza. Totusi, spune ca problema cea mai mare o va reprezenta deprecierea garantiilor. „Grosul cerintei de capital ce rezulta din test stress provine din deprecierea colateralului adus in garantie”, a explicat Cinteza. El a avertizat ca primele 6 luni din 2010 vor fi hotaratoare pentru sistemul bancar ro­ma­nesc. „Gradul de solvabi­litate al bancilor din Romania a ramas foarte bun, de 13,7%, datorita politicii prudente a Bancii Nationale”, a spus Cinteza.

Nu reusim sa economisim

Aproximativ 50% dintre romani nu reusesc sa stranga bani niciodata, in timp ce 28% economisesc greu, cu multe restrangeri de la alte cheltuieli, si doar 2% fac economii fara a restrange cheltuielile, arata un studiu prezentat ieri de Eugen Dijmarescu, presedintele de la Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar. Totodata, cele mai pu­ternice motive pentru a eco­nomisi indicate de cei chestionati sunt „pentru zile negre”, „pentru siguranta si situatii neprevazute” sau „pentru viitorul copiilor”. La polul opus, romanii sunt mult mai putin motivati sa economisesca in caz de somaj, pentru a investi intr-o afacere proprie sau pentru pensie. Profitul bancilor din Romania a fost in primele noua luni din acest an de 680 milioane lei, fata de 3,6 miliarde lei in intervalul similar al anului trecut. Seful supravegherii a mai spus ca, la sfarsitul anului, profitul in tot sistemul bancar va depasi 200 milioane de euro. Pe de alta parte, 21 din cele 34 de banci din Romania fac raportari lunare la BNR, iar restul trimestriale. „Nu este o problema cu aceste banci. Din motive de pru­dentialitate cerem raportari mai dese, pentru ca, daca va fi cazul, sa putem interveni eficient si din timp”, a subliniat Cinteza. Unele banci grecesti vor efectua majorari de capital in perioada urmatoare, a mai spus Cinteza, care a precizat ca toate majorarile efectuate din iunie 2008 la nivel de sistem, cu o singura exceptie, au fost solicitate de banca centrala.

Nu putem iesi din recesiune cu masuri de stimulare de tip american

“In 2012 si in 2013, casieria Bancii Centrale Europene va aduce in tara 300 de trailere pline cu bancnote si monede cu insemnele Romaniei. Pana in 2015 trebuie sa ne folosim de rezerva internationala pentru a stabiliza economia, pentru ca, atunci cand vom adopta euro, valuta Romaniei va ajunge in rezerva externa”, a explicat o sursa din BNR.

Companiile de pe piata locala sunt speriate de evolutia cursului de referinta, iar pentru 2010 si-au realizat bugetele la un curs de 4,6-4,7 lei/euro, desi anul viitor nu vor exista miscari majore ale acestuia, spun oficialii din Banca Nationala a Romaniei.

“Oamenii de afaceri au pareri diferite in privinta cursului leu/euro. Unii doresc un leu slabit pentru a stimula exporturile, altii vor ca moneda nationala sa se aprecieze, pentru ca au de efectuat plati in euro. De asemenea, am intalnit cazuri in care un mare retailer de mobila din Romania isi vinde in prezent produsele la un curs de 5,1 lei/euro, in virtutea ca populatia tot cumpara marfurile companiei”, arata un oficial al BNR.

Acesta spune ca Romania va adopta euro in 2015, desi in prezent nu sunt indeplinite toate conditiile din Tratatul de la Maastricht, iar criteriile de convergenta vor fi atinse treptat. Oficialul bancii centrale afirma ca Uniunea Europeana va fi de acord cu adoptarea euro de catre tari ca Romania sau Polonia, cu o populatie totala de 60 milioane de locuitori, pentru ca dimensiunea pietelor este mare si ar putea ajuta tarile vestice sa iasa din criza. “in 2012 si in 2013, casieria Bancii Centrale Europene va aduce in tara 300 de trailere pline cu bancnote si monede cu insemnele Romaniei. Pana in 2015 trebuie sa ne folosim de rezerva internationala pentru a stabiliza economia, pentru ca, atunci cand vom adopta euro, valuta Romaniei va ajunge in rezerva externa”, a explicat aceeasi sursa.

Reprezentantul BNR spune ca banca centrala a fost pregatita sa intervina in cazul in care una dintre bancile locale, indiferent de marimea acesteia, ar fi dat faliment, pentru ca astfel ar fi fost afectata imaginea intregului sistem

(Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here