images[6]Romania trebuie sa acorde prioritate programului Fondului Monetar International (FMI), care urmareste printre altele protejarea persoanelor cu venituri reduse de impactul crizei mondiale, si sa evite incetinirea implementarii reformelor, a declarat seful Departamentului European al FMI, Marek Belka. „Pasii pentru asigurarea succesului programelor FMI difera de la stat la stat. in unele tari, printre care Romania si Letonia, succesul implementarii programelor si evitarea unei oboseli in realizarea reformelor ar trebui sa fie cele mai importante obiective”, a afirmat Belka intr-un discurs intitulat „Impactul crizei asupra noilor membri UE, rolul si contributia FMI in criza”.

In 2008 si 2009, trei state membre ale UE, respectiv Romania, Ungaria si Letonia, s-au confruntat cu probleme ale balantei de plati atat de severe incat au avut nevoie de asistenta financiara externa. in fiecare caz, ajutorul a fost acordat prin intermediul unor programe comune FMI si UE, spune oficialul.

„Raspunsul FMI a fost rapid si eficient si a evitat aparitia unei crize majore a balantei de plati in Romania, dar mai ales in Letonia. Niciunul dintre statele care au apelat la ajutorul Fondului nu risca sa fie afectat, pe termen scurt, de noi turbulente economice. Alte tari, insa, raman vulnerabile si de aceea un al doilea val de programe FMI ar putea urma”, a avertizat directorul FMI.

Institutia financiara internationala a acordat o atentie deosebita dimensiunilor sociale ale programelor sale. Spre exemplu, strategia fiscala in cazul Romaniei, Ungariei si Letoniei vizeaza protejarea populatiei sarace sau cu venituri mici in fata crizei mondiale.

Vulnerabilitatile din statele central si est-europene s-au acumulat de-a lungul unei perioade mari de timp, insa a fost nevoie de o combinatie neobisnuita de socuri externe si greseli ale autoritatilor locale pentru a se declansa criza, subliniaza el. Intrarile rapide de capital au creat slabiciuni macroeconomice in majoritatea noilor membri ai Uniunii.

Vulnerabilitatile au fost mai pronuntate in tarile cu rate fixe de schimb valutar, care au avut la dispozitie putine instrumente pentru a reactiona eficient. Autoritatile au gresit, printre altele, atunci cand nu au acordat atentie suficienta slabiciunilor din sectorul financiar national sau cand nu au raspuns la timp la problema fluxurilor de capital, a precizat Belka.

„In prezent, am ajuns la o rascruce, deoarece stabilizarea din statele afectate de criza trebuie sa fie completata de suficiente reforme structurale pentru a se permite reluarea procesului de convergenta, evitandu-se totodata, riscurile anterioare”, a mai spus el.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here