imagesCAM70OYWPresedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti, dupa sedinta CEx, ca social-democratii au votat in unanimitate pentru semnarea unui acord politic cu PNL, in privinta participarii UDMR la guvernare sau in majoritatea parlamentara lucrurile urmand sa se stabileasca dupa 6 decembrie.

„Este un acord care va asigura Romaniei stabilitate si va asigura Romaniei un guvern care sa poata sa se achite in mod competent si transparent de sarcinile pe care le are. Decizia unanima a Cex si a conducerii Aliantei PSD+PC este de a semna un acord de colaborare politica cu PNL in sensul formarii unei majoritati si a unui Guvern condus de primarul Sibiului, Klaus Johannis, elaborarea unui program de guvernare inspirat din programul <<O singura Romanie>> si in care evident accentele liberale isi vor gasi locul cuvenit si salut faptul ca domnul Crin Antonescu si partenerii nostri de la PNL mi-au acordat increderea si ma vor sustine in turul doi al acestor alegeri prezidentiale”, a declarat Geoana. 

Semnarea acordului politic a fost anuntata de liderul PSD pentru ziua de miercuri, la ora 13.00. Geoana a vorbit de o „majoritate solida” pentru Guvernul Klaus Johannis, insa a refuzat sa clarifice daca UDMR va fi parte din acest guvern. „in acest moment discutia noastra este cu liberalii, nu va ascund faptul ca am discutat si cu domnul Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei si domniile lor isi pastreaza optiunea pentru Klaus Johannis neschimbata. in acest moment, axul principal al acestei majoritati este PSD-PNL (…) inteleg ca astazi a existat o discutie intre PNL si UDMR, exista o relatie relativ consolidata de colaborare intre cele doua formatiuni politice si am respectat dorinta ca cele doua formatiuni sa aiba un astfel de acord. Astazi avem o relatie stabilita si votata cu PNL, vom vedea dupa 6 decembrie care este formula viitoarei majoritati si vom lua o decizie in acel moment. Astazi, decizia noastra este exclusiv legata de o colaborare cu PNL in plan politic pentru majoritate”, a spus Geoana.

In ceea ce priveste implicarea lui Antonescu si a PNL in campania sa pentru prezidentiale, Geoana a declarat ca implicarea directa a liderului PNL il onoreaza. „Modul in care va fi facuta va fi stabilita de staff-urile de campanie si va fi o decizie la nivel de lucru pe care o vor lua colegii in urmatoarele zile”, a spus presedintele PSD, precizand ca spera ca si Johannis sa faca parte din aceasta campanie.

Presedintele PSD a enumerat o serie de obiective care vor fi cuprinse in acordul politic pentru viitorul Guvern Johannis. Astfel, Geoana a enumerat scoaterea Romaniei din criza politica, economica, sociala si morala. De asemenea, liderul PSD a vorbit despre asigurarea principiului unei bune guvernari, plecand de la transparenta si eficienta cheltuirii banului public si a modului in care va fi compus viitorul Guvern – oameni competenti si oameni a caror probitate morala sa fie deasupra oricarui dubiu.

Geoana a reamintit ca doreste ca in decembrie, dupa alegerile prezidentiale, o echipa din partea Fondului Monetar, Comisiei Europene si a Bancii Modiale va reveni la Bucuresti, precizand ca are semnale ca acest lucru se va petrece.

Intrebat daca se va discuta pe algoritm inainte de alegeri, Geoana a spus ca nu va fi „niciun fel de negociere, niciun fel de imparteala”. „Va fi un acord exclusiv bazat pe principii ale unei bune guvernari in Romania. Nu avem niciun fel de discutie cu privire la impartire de portofolii, nu am avut si nu voi avea niciun fel de astfel de discutie pana dupa 6 decembrie”, a mai precizat Geoana. (NewsIn)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here