imagesCA0QA69XConsiliul de supraveghere al Fondului Proprietatea a decis declansarea executarii silite a statului roman, pentru nedepunerea integrala a capitalului social subscris in cadrul unei majorari anterioare, a declarat pentru The Money Channel, Mircea Ursache, presedintele consiliului.

„Dupa ce Fondul Proprietatea a adresat doua somatii consecutive actionarului care a subscris actiuni, dar nu le-a varsat integral, in cazul acesta Ministerul Finantelor Publice, s-a luat decizia de a purcede la declansarea executarii silite, care obliga statul la depunerea integrala a capitalului social subscris”, a spus Mircea Ursache.

Prin executarea silita, statul va fi actionat in instanta, urmand ca in cazul in care nu-si depune capitalul integral sa-i fie retras dreptul de vot pentru pachetul de actiuni aferent capitalului nevarsat, ceea ce ar diminua totodata si scaderea capitalului Fondului Proprietatea.

Suma datorata de Ministerul Finantelor Publice (MFP) Fondului Proprietatea, privind capitalul social subscris si nevarsat, a scazut de la 561,27 milioane lei, la sfarsitul anului trecut, la 519,39 milioane lei, la finalul lunii septembrie, pe fondul incasarii unor sume suplimentare de la MFP. Astfel, Ministerul de Finante, actionarul majoritar al Fondului, care detine 63% din capital, trebuie sa subscrie 519,39 de milioane de actiuni, restul de capital ramas nevarsat.

De asemenea, Mircea Ursache mai crede ca statul se afla intr-o situatie de incompatibilitate atat la Fondul Proprietatea, cat si la CEC Bank, unde are statutul de actionar, controlor si totodata colector.

Mai mult, Ursache spune ca ar trebui sesizate in regim de urgenta Consiliul Concurentei si Comisia Europeana in legatura cu aceasta anomalie, in care Ministerul de Finante Publice are rol de controlor si colector, dar detine si participatii la societati comerciale, perturband mediul concurential bancar.

„Ministerul de Finante Publice nu poate fi actionar la societati comerciale, pentru ca Fondul Proprietatea e o societate comerciala, care functioneaza in baza Legii 31 si, ca atare, nu poate fi nici administrator, avand reprezentanti in consiliul de administratie. Este o anomalie”, a subliniat Ursache.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.
 (NewsIn)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here