imagesCAREYTM1Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au precizat, la intalnirea cu patronatele, ca estimeaza ca economia romaneasca va creste in 2010 cu 1% si isi mentin prognoza pentru acest an, de scadere cu 8-8,5%, a declarat marti presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

„Reprezentantii FMI ne-au spus ca, in prima parte a anului 2010, nu se va inregistra o crestere economica, insa Romania va intra pe crestere din semestrul doi, urmand ca la finalul anului aceasta sa ajunga in jur de 1%”, a afirmat Nicolescu, la finalul discutiilor dintre reprezentantii FMI si patronate.

„Tot ei ne-au spus ca estimeaza ca ne vom incadra in tinta de deficit pentru acest an, de 7,3% (din PIB), si ca, daca nu ar fi facut presiuni pentru a impune anumite masuri de scadere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar fi ajuns in acest an la 10% (din PIB)”, a completat presedintele Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, a precizat ca FMI va amana acordarea celei de-a treia transe pentru Romania daca nu se rezolva situatia politica actuala.

„Ne-au spus ca este foarte important sa reducem cheltuielile bugetate si risipa de orice fel si ca insista pe reducerea cheltuielilor locale, unde s-a facut risipa”, a spus Pogonaru.

Fara cresteri de taxe in 2010

„Cei de la FMI ne-au mai spus ca nu se pune problema cresterii TVA anul viitor si nici cresteri ale altor taxe”, a adaugat presedintele AOAR.

Pogonaru a mentionat ca, in urma discutiilor cu reprezentantii FMI, concluzia a fost ca salariile „trebuie reduse prin orice mijloc, si asta poate sa insemne inghetare sau orice altceva”.

La randul sau, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a subliniat, la finalul discutiilor, ca nu s-a luat inca nicio decizie privind acordarea celei de-a treia transe si ca tintele de deficit bugetat stabilite pentru acest an si pentru 2010 raman aceleasi.

„tintele de deficit nu se modifica, in 2010 va fi de 5,9%, insa analizam revizuirea prognozelor de crestere economica pentru anul viitor”, a mai spus Franks.

Miercuri, misiunea FMI se va intalni cu reprezentantii guvernului pentru noi discutii, potrivit lui Franks. (NewsIn)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here