Cu atata tipuri de vesela disponibile pe piata Horeca, gasirea farfuriilor potrivite pentru locatia dumneavoastra poate fi un lucru dificil.

Modele diferite, culori variate, margini clasice sau margini neregulate, temperatura de calire, durabilitate, utilitate, noutate,  raport calitate/pret sunt doar cateva dintre punctele asupra carora trebuie sa reflectam cand alegem vesela pentru restaurant.

Desi foarte multi profesionisti din industria Horeca aleg sa lucreze cu farfurii ceramice, o mica parte dintre acestia inteleg pe deplin avantaje sau dezavantajele alegerii acestui tip de vesela.

Farfuriile ceramice sunt confectionate din argila care a fost arsă la o temperatură cuprinsă între 1100 si 1300 de grade Celsius. Vesela realizata din ceramica este adesea mult mai solida in forma comparativ cu portelanul. Temperatura relativ ridicată de ardere, construcția groasă și amestecul de materiale ceramice și argiloase contribuie la realizarea unor produse de vesela ideale pentru industria HoReCa.

 

Cum arata farfuria de ceramica?

Ca material, ceramica este opaca in culoare comparativ cu portelanul. Dupa ardere, farfuria de ceramica capata o culoare asemanatoare cu piatra naturala. Materialul permite aplicarea de culori variate rezultand o farfurie ceramica lustruita in culori mate sau lucioase. Vesela din ceramica este adesea recomandata datorita aspectului organic, pentru restaurantele cu iz rustic sau design de local tip farm-to-table.

Sunt farfuriile de ceramica recomandate pentru cuptor?

Da, vesela de ceramica este recomandata pentru utilizarea in cuptor. Aditional, poate si folosita in cuptorul de microunde, congelator si spalata in masina de spalat vase. Pentru durabilitatea produsului in timp este recomandat sa fie verificate instructiunile primite de la producator intrucat, anumite produse au proceduri speciale de aplicare a glazurii sau culorii si se supun unor conditii de utilizare speciale.

Nu se recomanda expunerea  veselei de ceramica la temperaturi extreme ( Ex: scoaterea farfuriei din congelator si utilizarea ei direct in cuptor). Acest procedeu slabeste integritatea structurala a produsului si se poate crapa in timp.

Cum se curata o farfurie de ceramica

Desi vesela de ceramica este recomandata pentru splarea in masina de spalat vase, este recomandat ca produsele sa nu fie lasate in apa pentru perioade lungi de timp. Expunerea indelungata intr-un mediu umed slabeste durabilitatea produsului in timp si il face mai sensibil la ciobire.

Ce este Ironstone?

Materialul de tip Ironstone este un tip de ceramica fina realizata speciala pentru o vesela cu aspect mai rafinat si elegant. Aces tip de material ceramic imita vesela realizata din portelan, dar are aceleasi caracteristici de durabilitate si opacitate precum ceramica tranditionala. Materialul ceramic tip Ironstone este de cele mai multe ori colorat si glazurat. Istoric vorbind, vesela realizata din acest tip de material are intotdeauna aplicate picturi elaborate din cultura chineza sau japoneza.

Ceramica tip Ironstone se regaseste si sub urmatoarele denumiri:

  • Portelan englezesc
  • Portelan opac
  • Ceramica chinezeasca
  • Semiportelan

Ceramica vs Portelan

Vesela de ceramic sau portelan? Portelanul este produs printr-un procedeu similar cu ceramica, ars la temperaturi ridicate si are aceleasi caracterisitici de durabilitate. Argila folosita la productia de portelan este insa, mult mai fina comparativ cu materialul folosit la productia de ceramica, rezultand o farfurie cu o constructie mai subtire, eleganta si un material mai translucid. Matarialul fin permite realizarea unor forme asimetrice. In functie de glazura, stilizare si procesul de fabricatie, farfuriile din portelan au caracteristici similare de utilizare.

Ca proprietar de restaurant, indiferent ca achizitionezi o vesela din ceramica sau portelan este important sa instruiesti personalul cu privire la utilizarea produselor. Ceramica poate fi o alegere ideala pentru restaurante cu specific rustic contemporan, burger & steak house in timp de locatiile tip a la carte, o pot considera lipsita de finete in prezentarea preparatelor tip signature dish.

 

Doresti sa achizitionezi farfurii, tacamuri si alte produse pentru servirea mesei? Rosehome este magazinul online de produse HoReCa cu o gama variata de produse pentru modernizarea restaurantului tau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here