Produsele din lemn masiv sunt tot mai populare în arhitectură, deoarece pot oferi o alternativă cu emisii scăzute de carbon la materialele obișnuite, inclusiv oțel și beton. De asemenea, creează o imagine naturală a clădirilor, susținând principiile biofiliei.

Iată 10 clădiri cu structuri din lemn masiv care urmează să fie construite în următorii ani:

Eco Park, Marea Britanie

Zaha Hadid Architects

dezeen.com
dezeen.com

Pe cale de a deveni primul stadion de fotbal din lemn din lume, Eco Park va fi construit în Anglia ca sediu al clubului de fotbal Forest Green Rovers.

Potrivit studioului de arhitectură, clădirea cu 5.000 de locuri va fi construită aproape în întregime din lemn – inclusiv acoperișul, structura și fațada. De asemenea, acesta va fi alimentat din surse de energie sustenabilă, reflectând valorile echipei, pe care FIFA a numit-o cel mai ecologic club de fotbal din lume.

Rocket&Tigerli, Elveția

Schmidt Hammer Lassen

dezeen.com
dezeen.com

Cea mai înaltă clădire din lemn din lume, proiectată de Schmidt Hammer Lassen, va fi construită în Elveția.

Preconizat să fie finalizat în 2026, turnul de 100 de metri înălțime va fi îmbrăcat cu teracotă și va fi construit alături de alte trei blocuri, formând un complex mixed-use, cu locuințe și magazine.

World of Volvo, Suedia 

Henning Larsen Architects

dezeen.com
dezeen.com

Această clădire din lemn masiv va fi sediul producătorului auto Volvo din Göteborg, Suedia. Stâlpii și grinzile sale structurale vor fi construite din glulam, în timp ce pardoseala fi construită din CLT.

Timber House, Canada

Adjaye Associates

dezeen.com
dezeen.com

Timber House va deveni una dintre cele mai mari structuri rezidențiale din lemn masiv din Canada. Odată finalizată, aceasta va combina unități de locuințe la prețuri accesibile cu reședințe pentru vârstnici.

Dock A, Elveția 

BIG și HOK

dezeen.com
dezeen.com

Lemn obținut local din Elveția urmează să fie folosit pentru a construi Dock A, terminalul pe care BIG și HOK îl dezvoltă pentru aeroportul din Zurich.

Structura sa principală este formată din coloane din lemn în formă de V, oferind clădirii o paletă de materiale naturale care aduc aminte de tradiția îndelungată a construcțiilor din lemn din țară.

Living Landscape, Iceland 

Jakob+MacFarlane și T.ark

dezeen.com
dezeen.com

Programată pentru finalizare în 2026, Living Landscape este o clădire cu utilizare mixtă concepută pentru a transforma o groapă de gunoi din Reykjavík.

Potrivit arhitecților Jakob+MacFarlane și T.ark, aceasta va deveni „cea mai mare clădire din lemn din Islanda” datorită structurii sale din CLT.

Stația centrală de metrou din Napoli, Italia

EMBT

dezeen.com
dezeen.com

Secțiuni mari și ondulate de glulam sunt folosite pentru a crea stația centrală de metrou din Napoli, care este în prezent în construcție în Italia.

Studioul EMBT din Barcelona a declarat că utilizarea lemnului are scopul de a „introduce o bucată de natură” în Centro Direzionale, cartier din anii 1970 proiectat de arhitectul japonez Kenzo Tange.

Tilburg University Lecture Hall, Țările de Jos 

Powerhouse Company

dezeen.com
dezeen.com

Crearea unei clădiri care să elimine deșeurile și poluarea este scopul Tilburg University Lecture Hall, pe care Powerhouse Company o proiectează în Țările de Jos.

Clădirea de formă pătrată va fi construită cu componente demontabile și reciclabile, inclusiv grinzi structurale din lemn de 4,6 kilometri și panouri de fațadă din calcar suspendate.

Dock Mill, Irlanda

Urban Agency

dezeen.com
dezeen.com

Unul dintre cele mai neobișnuite proiecte de pe listă este extinderea unei mori  din Dublin, care va fi una dintre cele mai înalte clădiri din lemn din Europa când va fi finalizată.

Numit Dock Mill, proiectul realizat de Urban Agency va folosi CLT pentru a ușura și accelera construcția pe amplasamentul restricționat de pe malul apei.

Pirelli 39, Italia

Diller Scofidio + Renfro și Stefano Boeri Architetti

dezeen.com
dezeen.com

Un turn cu pereți verzi și o structură din lemn masiv urmează să fie construit în Milano.

Proiectat de Diller Scofidio + Renfro și Stefano Boeri Architetti, turnul face parte dintr-un proiect mai amplu de renovare a clădirii proiectate de Gio Ponti, de care va fi legat printr-un pod de sticlă cu mai multe etaje.

Sursă articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here