București, 16 februarie 2021P3 Logistic Parks (P3), investitor și dezvoltator pe termen lung de proprietăți logistice în Europa, a contribuit activ la consolidarea rezultatelor înregistrate la nivelul sectorului logistic pe parcursul anului 2020. Într-un an caracterizat de provocări fără precedent pentru toate categoriile de persoane, companii și întreaga societate deopotrivă, sectorul logistic a demonstrat reziliență, dovedindu-și calitatea de infrastructură indispensabilă pentru funcționarea economiei. P3 a încheiat anul trecut două tranzacții importante, și anume achizițiile portofoliilor Maximus și Matrix, cu o valoare totală de 1,5 milioane de metri pătrați suprafață închiriabilă. Astfel, în 2020, portofoliul P3 a crescut cu aproximativ 48%, la 6,5 milioane de metri pătrați suprafață totală închiriabilă.

În 2020, activitatea de leasing a P3 România a cunoscut o evoluție favorabilă, dezvoltatorul semnând contracte de închiriere pentru aproximativ 220.000 de metri pătrați de spații de depozitare și birouri, dintre care 55.000 mp reprezintă contracte noi si 165.000 mp prelungiri ale contractelor existente. Aceste rezultate depășesc previziunile inițiale ale companiei și evidențiază o creștere puternică a activității de leasing. În plus, dezvoltatorul a adăugat noi facilități în parcul său de pe A1, astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor clienților.

Sînziana Pardhan, Director General P3 România: „Pandemia generată de Covid-19 a adus sectorul nostru de activitate în lumina reflectoarelor, arătând lumii întregi că segmentul industrial-logistic este o componentă esențială a mecanismului care face ca societatea modernă să funcționeze. Activitatea intensă înregistrată pe parcursul anului trecut în cadrul spațiilor de depozitare, împreună cu efortul extraordinar de a reface – peste noapte –  stocurile de marfă de pe rafturile golite pe timpul zilei, înainte, dar și în timpul perioadei de lockdown, confirmă aceste afirmații. Totuși, pandemia a fost resimțită în mod diferit de fiecare industrie în parte. Pe parcursul ultimelor 12 luni am văzut companii de mari dimensiuni extinzându-și operațiunile, dar și companii mai mici ezitând cu privire la planurile de creștere sau relocare. Indiferent de situație, am rămas conectați la cerințele pieței și la nevoile chiriașilor noștri, reconfirmând angajamentul P3 de a asigura infrastructura necesară în aceste vremuri fără precedent”.

P3 Bucharest A1 continuă să fie cel mai complex parc industrial din România. Mai mult, în cea de-a doua jumătate a anului 2020, compania a semnat un acord de colaborare cu CFR Călători asigurând astfel accesul  via tren pentru personalul parcului, a inaugurat propria cantină-restaurant și a închis cea mai mare tranzacție din piața locală de real estate pe segmentul industrial, prin semnarea contractului de prelungire pentru cei 85.000 mp ocupați de retailerul Carrefour în cadrul parcului.

Activitatea de dezvoltare rămâne unul din factorii cheie de evoluție pentru P3. În ultimele 12 luni, la nivelul grupului, P3 a finalizat construcția a 600.000 mp de depozite pentru clienți noi sau care au revenit în portofoliul companiei, precum Amazon, Mercedes-Benz, TEDi, PepsiCo, DHL și InPost. Cele mai importante proiecte de dezvoltare ale anului trecut înglobează predarea unui depozit de 190.000 mp și regim de înălțime P+3 către Amazon în localitatea Castelguglielmo din nordul Italiei, dar și demararea construcției unui depozit de 98.000 mp în regiunea Echt din Olanda, care vizează obținerea celui mai înalt nivel de certificare BREEAM – “Excepțional”. Mai mult, P3 continuă să investească în zonele industriale dezafectate și a anunțat achiziționarea unui teren de 40 de hectare în centrul orașului Ostrava, al treilea oraș ca mărime din Cehia.

În linie cu tendințele globale, componența portofoliului P3 a continuat tranziția către operatorii din zona comerțului electronic și retail. La 31 decembrie 2020, aproximativ 30% din portofoliul P3 cuprinde clienți din retail și e-commerce. Acest aspect este în concordanță cu strategia P3 de a dezvolta spații de depozitare, în locații strategice, în imediata proximitate a centrelor urbane, pe care compania le clasifică drept spații de Logistică Urbană.

În ansamblu, numărul de angajați al P3 s-a mărit cu 30 de noi persoane în Europa, ajungând în 2020 la un total de 190. Numai în Germania, echipa s-a dublat de la 16 la 32 de persoane. Pe termen scurt, P3 își propune să continue extinderea echipei sale de experți, încurajând dezvoltarea, achiziția de terenuri, precum și identificarea de noi oportunități de afaceri.

 

Sfârșit

 

Pentru mai multe informații:

 

The Public Advisors

Andreea Ciobanu

Senior PR Advisor

Mob: +40 733 300 777

[email protected]

 
   

 

Despre P3 Logistic Parks

P3 este un investitor, proprietar, dezvoltator si manager pe termen lung de proprietăți logistice europene cu peste 6.5 milioane m² de active aflate în administrare și un portofoliu extins de terenuri de 1.2 milioane m² cu disponibilitate imediată pentru dezvoltări de tip built-to-suit. P3 are operațiuni în 12 țări și investește și se dezvoltă pe piețele europene de două decenii. Cu sediul central în Praga, P3 are peste 190 de angajați în 11 birouri în orașe cheie din Europa, oferind dezvoltări integrate, terenuri, construcții și servicii de mentenanță post-închiriere. Pentru mai multe informații despre P3, vizitați www.p3parks.com.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here