Camera de dormit este un loc de relaxare și odihnă, de aceea trebuie să alegem cu grijă iluminatul de aici. Baza o constituie o plafonieră și una sau mai multe veioze de noptieră. La Eglo Romania le găsești în mod sigur.

Cele mai bune corpuri de iluminat pentru dormitor

 

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere din locuință, iar în funcție de lumina aleasă se poate crea cu ajutorul surselor de iluminare potrivite un adevărat paradis.

 

Deși este bine ca să existe o plafonieră, chiar și niște aplice montate pe perete, două veioze cu o luminozitate mai mică sau reglabilă sunt sursele de lumină perfecte pentru o astfel de încăpere.

 

În cazul în care în dormitor există și un șifonier de haine (neexistând un dressing separat), atunci este nevoie și de o lumină mai intensă, care să nu distorsioneze culorile hainelor și eventual să permită inclusiv machiajul doamnelor și domnișoarelor, dacă tot acolo există și o măsuță pentru aceste activități.

 

În funcție de dimensiunile pe care dormitorul le are, inclusiv de înălțimea camerei, se pot alege plafoniere simple cu o singură sursă de lumină sau cu mai multe becuri led mai mici, separate. Dacă dormitorul este foarte jos, niște spoturi fixate pe tavan pot să mărească optic încăperea.

 

Cel mai bine, în cazul modernizării acestui spațiu sau a unei locuințe noi, ar fi ca în dormitor să existe posibilitatea reglării intensității luminii din tavan, dar și a luminii provenind de la veioză.

 

Iluminatul se alege în funcție de design-ul dormitorului. Majoritatea clienților cumpără candelabre moderne, dar ele pot să fie mult prea voluminoase pentru un dormitor de apartament obișnuit.

Nu uita de veioze și lampadare!

 

Veiozele aflate pe noptieră sunt extrem de importante deoarece oferă o sursă locală de lumină valoroasă.

 

Ele vor permite unei persoane ca să citească având o lumină suficientă. Cel mai bine ar fi să se combine lumina din tavan cu aceea a sursei de iluminat de pe noptieră sau chiar de pe podea.

 

Sunt foarte apreciate inclusiv lampadarele pentru dormitor cu un braț fix și cu unul mobil care facilitează ajustarea înclinării fluxului de lumină.

 

Toate tipurile de surse de iluminat pentru dormitor, aparținând de diverse stiluri de design interior, le veți găsi la Eglo Romania, un brand foarte bine apreciat de către clienții din țara noastră.

 

În 2019, dacă doriți să cumpărați surse de iluminat online, iată în continuare care sunt tendințele principale ale momentului.

 

Lămpile cu forme geometrice și cu finisaje cromate, albe sau în combinații de două sau mai multe culori. Auriul, cuprul, nuanțele metalice pot fi de preferat, mai ales dacă sunt armonizate cu tonuri de verde, albastru și maro.

 

Formele rotunde moi, cu linii decorative blânde, continuă să fie vedete și anul acesta. Inclusiv acele corpuri de iluminat suspendate sau de pus pe noptiere, birouri, mese sunt extrem de plăcute vederii.

Criterii de alegere a unor corpuri de iluminat pentru dormitor

 

Oricum ar fi, nu pune în dormitor surse de iluminat vechi, triste, banale, deoarece este una dintre acele camere care are nevoie de niște corpuri de lumină cu adevărat deosebite.

 

Trebuie văzut anterior care este poziția fiecărei piese de mobilier, unde sunt așezate ferestrele și ce puncte de lumină naturală există. Contează și orientarea dormitorului, dimensiunea ferestrelor, regiunea în care este amplasată locuința și cât de mult beneficiază de un iluminat de zi (și de noapte). Oricum, dacă dormitorul este unul întunecat, obligatoriu e nevoie în mod automat de mai multă lumină artificială.

 

Se știe că lămpile pot emite două tipuri de lumină: direcțională sau difuză.

Fasciculul de lumină direcțională se concentrează pe o suprafață și produce contraste puternice, de aceea este cel mai bine a fi folosit pentru citit, în timp ce lumina difuză se distribuie omogen în toată camera fiind caldă, plăcută, nu concentrează privirea într-un singur punct.

 

Pe de altă parte, temperatura becurilor led este extrem de importantă, indiferent dacă este vorba de surse cu lumină direcțională sau difuză. Becurile galbene produc o temperatură sub 3.300 de grade Kelvin, cele reci în tonuri de alb au o temperatură între 5.000 și 6.500 de grade Kelvin, iar cele intermediare sau cu o temperatură neutră între 3.500 și 4.100 de grade Kelvin.

 

Sursele de lumină caldă sunt mai relaxante, în timp ce acelea reci sunt mai stimulante. Așadar, atunci când este vorba de un dormitor, un bec cu mai puține grade Kelvin este cel mai indicat.

 

Ideal ar fi ca în dormitor se există o lumină generală, care se obține prin aplice sau lămpi de tavan amplasate în centrul camerei, o lumină punctuală folosită pentru iluminarea în timpul anumitor activități prin veioze sau lampadare și o lumină decorativă dată de lămpi sau spoturi, menită să îmbunătățească detaliile și iluminarea anumitor obiecte (statuete, tablouri). Aceste surse de lumină trebuie să se armonizeze, să se completeze reciproc, fiind deopotrivă decorative și funcționale per ansamblu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here