„Evenimentul de astăzi va fi urmat, în luna noiembrie a.c., de organizarea unei Zile a Oportunităților de Afaceri (ZOA) dedicată Republicii Coreea și de o misiune economică în această țară, în primul trimestru al anului 2020”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Muncipiului București (CCIB), în deschiderea Forumului de afaceri România – Republica Coreea desfășurat în Aula Carol I din sediul istoric al Camerei bucureștene.

Evenimentul a fost organizat de CCIB în marja primei Expoziții Industriale Coreea – România, care se defășoară pe platforma din fața Sălii Polivalente în perioada 3-5 septembrie, în organizarea: Korea-Romania Exchange Association, Uniunii Oamenilor de Afaceri Coreeni în România, Administrației Provinciei Gyeongsanbuk-Do, EU&OSUNG S.R.L., coorganizatori din partea română fiind Primăria sectorului 4 București și Camera bucureșteană.

Sesiunea oficială a Forumului de la Palatul CCIB a fost onorată de prezența: E.S. Kim Yong Ho, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Coreea în România, Gabrielei Mihaela Voicilă, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, co-președinte al Consiliului de Export al României, viceguvernatorului Provinciei Gyeongsanbuk-do, Jun Woo-Hyun, președintelui Korea – Romania Exchange Association, Jeon Dong Pil, președintelui executiv al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România, co-președinte al Consiliului de Export al României, dr. Mihai Ionescu, a directorului general Kotra Romania (Korea Trade Investment Promotion Agency), Jinhak Hur, și a consilierului în Direcția Asia Pacific (Ministerul Afacerilor Externe), Bogdan Aldea.

Delegația coreeană a inclus reprezentanți a 34 firme ce activează în: industria farmaceutică, industria produselor cosmetice, domeniul echipamentelor medicale, produselor și suplimentelor alimentare, industria ușoară, industria chimică, industria energetică, construcții și materiale de construcții, echipamente pentru agricultură, purificarea apei și aerului.

În sesiunea oficială a Forumului, secretarul de stat MMACA a vorbit celor prezenți despre mediul de afaceri din țara noastră, despre sprijinul acordat de Minister pentru internaționalizarea afacerilor companiilor românești, dar și despre perspectivele dezvoltării schimburilor comerciale bilaterale. În opinia E.S. Kim Yong Ho, industria de tehnologie a informației, industria auto, dar și domeniul agricol oferă oportunități reale de colaborare companiilor din cele două țări. În context, directorul general al KOTRA Romania a subliniat că echipa sa sprijină proiectele de cooperare bilaterală și a exprimat speranța că prima ediție a Expoziției Industriale Republica Coreea România, și Forumul organizat de CCIB vor contribui la dezvoltarea schimburilor comerciale bilaterale. În ceea ce privește oportunitățile oferite de Republica Coreea, președintele ANEIR consideră că firmele românești ar trebui să abordeze următoarele segmente de piață: produse agricole bio, articole din lemn, inclusiv mobilă, produsele textile de bună calitate, IT.

În cadrul evenimentului, preşedintele CCIB şi președintele Korea – Romania Exchange Association au semnat un Memorandum, reprezentând un acord cadru de colaborare, în baza căruia, în perioada următoare, cele două organizații vor derula un program comun de evenimente dedicate unei mai bune cunoașteri a comunităților de afaceri din România și Republica Coreea, precum și promovării schimburilor comerciale și cooperării economice bilaterale.

Sesiunea oficială a fost urmată de un program consistent de întâlniri bilaterale, la care au participat circa 80 de oameni de afaceri români și coreeeni interesați de import, export, de inițierea unor proiecte de cooperare, dar și atragerea de investiții sud-coreene în România.

În finalul întâlnirii, președintele CCIB a invitat reprezentanții mediului de afaceri din România să continue discuțiile, în următoarele două zile, la Sala Polivalentă, la standurile firmelor coreene.

În prima jumătate a anului 2019, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 6,7% față de perioada similară din 2018, atingând 376,1 mil. USD, pe fondul evoluției pozitive a exportului românesc (141 mil. USD, +41,2%). În aceeași perioadă, importul din această țară a ajuns la 235,1 mil.USD.

 

Biroul de Presă al CCIB

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here