Mai multe modificări au fost aduse Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcții prin noua Lege 108/2023.

Schimbările au fost propuse inițial prin ordonanță de urgență, iar pe parcursul legiferării acesteia parlamentarii au introdus unele prevederi suplimentare.

Astfel, vor putea fi executate fără autorizație de construire/desființare lucrări de întreţinere curentă, întreţinere periodică şi reparaţii curente la infrastructura de transport şi la instalaţiile aferente.

Legea excludea înainte lucrările de întreținere curentă de la posibilitatea executării acestora fără autorizație. Situația este considerată de inițiatorul modificării ca fiind o eroare legislativă, argumentând că aceste lucrări sunt de importanță mai mică decât lucrările de întreținere periodică, dar sunt foarte importante în menținerea drumului.

Din categoria lucrărilor de întreținere curentă fac parte: plombări, colmatarea fisurilor și crăpăturilor, badijonarea suprafețelor poroase, curățarea platformei drumului de noroiul adus de vehicule de pe drumurile laterale, de materialele aduse de viituri, curățirea șanțurilor, a rigolelor, a canalelor și podețelor etc.

De asemenea, vor putea fi executate fără autorizație de construire lucrări de foraje şi excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice şi a prospecţiunilor geologice pentru proiecte de infrastructură de transport de interes național și de infrastructură de metrou.

De asemenea, tot fără autorizație de construie vor putea fi realizate lucrări de supraînălțare a trecerilor pentru pietoni, elemente de semnalistică și marcaje rutiere, în baza avizului Comisiei de Circulație, acordului Brigăzii Rutiere și al administratorului drumului, obținute în prealabil.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here