Optimism precaut pentru piața de fuziuni și achiziții din Europa emergentă, în contextul creșterii volumelor și scăderii valorilor tranzacțiilor în 2022

 

 

Concluziile celui mai recent raport CMS Emerging Europe M&A, publicat astăzi în cooperare cu EMIS, arată că în 2022, activitatea din zona de fuziuni și achiziții în Europa emergentă1 a crescut cu 5,6% în volum, comparativ cu 2021, până la 1.229 de tranzacții. în schimb, valoarea totală a tranzacțiilor a scăzut cu 20%, până la 32,93 miliarde de EUR.

Horea Popescu, Managing Partner al CMS România și coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală și de Est în cadrul CMS, comentează: „În ciuda circumstanțelor extraordinar de dificile, activitatea de fuziuni și achiziții din Europa emergentă s-a dovedit remarcabil de rezistentă, menținând un ritm constant și comparându-se favorabil cu nivelurile pre-pandemie. Deși aceasta este o imagine încurajatoare, scăderea valorilor tranzacțiilor arată o abordare precaută în contextul situației economice actuale și a prelungirii conflictului din Ucraina.”

Stefan Stoyanov, coordonator al M&A Database la EMIS, afirmă: „Dacă 2021 a fost un an remarcabil pentru piața de fuziuni și achiziții, 2022 s-a dovedit a fi un an de contrast. Creșterea volumului tranzacțiilor arată că oamenii de afaceri s-au adaptat rapid circumstanțelor, iar companiile continuă să atragă investitori internaționali.”

Rodica Manea, Partner Corporate M&A CMS România, declară: „România a rămas și în 2022 unul dintre liderii regiunii, înregistrând o creștere susținută atât ca volum (aprox. +20%), cât și ca valoare a tranzacțiilor. Sectorul Imobiliare & Construcții a atins o valoare a tranzacțiilor de peste 1,5 miliarde EUR, segmentul de producție a ocupat locul al doilea, cu aprox. 680 milioane EUR, iar Telecomunicațiile și IT au continuat să se mențină în top, cu o valoare totală estimată de 190 milioane EUR. Rămânem relativ optimiști și în ceea ce privește perspectivele noului an, așteptând noi tranzacții care să consolideze statutul pieței românești în regiune.”

Activitatea de Private Equity se sprijină pe fundația solidă a anilor anteriori

Volumul tranzacțiilor de private equity a atins un nou maxim al ultimilor cinci ani, ajungând la 289 de tranzacții. În schimb, valorile tranzacțiilor au fost la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani – 9,99 miliarde de EUR, în scădere de la 13 miliarde de EUR în 2021.

În timp ce evenimentele geopolitice și condițiile macroeconomice mai dure au făcut din 2022 un an cu multe provocări, Europa emergentă s-a dovedit un teren fertil pentru firmele de private equity autohtone și internaționale, activând în special în sectoarele Telecomunicații și IT, Imobiliare și Construcții și Producție, care au atras 27%, 17% și, respectiv 14% din ofertele din 2022.

 

Sectoare performante

Telecomunicațiile și IT-ul au fost din nou în fruntea clasamentului din punct de vedere al volumului de tranzacții în 2022. În total, au fost realizate 336 de tranzacții, în creștere față de 278 anul precedent, continuând astfel accelerarea digitalizării în toate țările și industriile.

Cu toate acestea, în 2022, cele mai valoroase tranzacții au fost observate în sectoarele Minier, Imobiliar și Energetic. Fuziunea poloneză de 7,9 miliarde de EUR a PGNiG și PKN Orlen a fost singura tranzacție notabilă în sectorul minier, dar a fost suficientă pentru a o plasa pe primul loc în clasament, din punct de vedere al valorii.

Imobiliare și construcțiile au fost al doilea cel mai aglomerat sector și, deși a înregistrat o ușoară scădere a numărului de tranzacții de la 215 în 2021 la 205 în 2022, valoarea tranzacțiilor a crescut la 7,82 miliarde EUR, în creștere de la 5,8 miliarde EUR în 2021.

Valoarea tranzacțiilor în sectorul de energie și utilități a fost cu 55% mai mare, la 4,02 miliarde EUR, deși numărul tranzacțiilor a scăzut de la 91 la 69.

A fost un alt an favorabil pentru serviciile de educație și asistență medicală, deoarece numărul tranzacțiilor a crescut de la 35 la 58, iar valorile s-au dublat la 514 milioane EUR în 2022.

 

Lideri regionali

Polonia se distinge ca o piață majoră de fuziuni și achiziții în Europa emergentă în 2022. Valorile tranzacțiilor au atins un maxim istoric al ultimilor 10 ani, de 15,97 miliarde de EUR, în creștere cu o treime față de 2021, Polonia fiind, de asemenea, pe primul loc după numărul de tranzacții, cu un total de 250.

România a înregistrat al doilea cel mai mare număr de tranzacții în Europa emergentă în 2022, cu 234 de tranzacții, o creștere cu 20% față de 2021. Ca valoare, acestea au atins 2,9 miliarde EUR, al treilea cel mai bun scor, după Polonia și Croația.

Croația a tins și ea un nou maxim al deceniului, valoarea tranzacțiilor în 2022 ajungând la 3,16 miliarde EUR, o creștere de 69% față de 2021, care a inclus și achiziționarea cu 690 milioane EUR a unui pachet de acțiuni la SuperSport de către Entain din Marea Britanie. Volumul a crescut și el cu 16%, însumând 80 de tranzacții, astfel plasând-o pe locul al patrulea, după Cehia, care a înregistrat 125 de tranzacții finalizate în 2022.

 

Investițiile străine și regionale ating noi culmi

Statele Unite continuă să fie cel mai activ investitor străin, cu 126 de tranzacții încheiate în 2022. Și investitorii europeni continuă să manifeste un apetit puternic pentru tranzacții în țările emergente europene. După numărul tranzacțiilor, primii trei cei mai mari investitori europeni au fost Marea Britanie (88 de tranzacții), Germania (74 de tranzacții) și Austria (55 de tranzacții).

Austria, Franța și Regatul Unit s-au situat pe primele 3 locuri ale topului și din punct de vedere al valorii tranzacțiilor.

Activitatea tranzacțiilor transfrontaliere a fost un punct important, în creștere de la 743 la 815, deși valorile au scăzut de la 38,2 miliarde EUR la 22,7 miliarde EUR. Volumul tranzacțiilor interne a scăzut marginal de la 421 la 414, în timp ce valorile s-au triplat la 10,3 miliarde.

În Europa emergentă, cele mai mari țări investitoare au fost Polonia (10,3 miliarde de EUR), Republica Cehă (3,1 miliarde de EUR), Ungaria (1 miliard de EUR) și România (753 milioane de EUR).

Perspective pentru 2023

Radivoje Petrikić, CEE Corporate Practice, CMS, comentează: „Există multe incertitudini și noi provocări, dar pe măsură ce situația macroeconomică se stabilizează, este posibil ca pe termen mediu să vedem din nou mai multe tranzacții care vin pe piață. Deși nu ne putem aștepta la vremuri ușoare, datele arată că putem fi optimiști și că activitatea se va intensifica, în special în sectoare precum IT, energie și producție. Situația economică actuală va aduce probabil cave-outs și restructurări corporative, care ar putea oferi noi oportunități tranzacționale.”

 

România – Top 5 Tranzacții M&A 2022

 

Tranzacție Sector Cumpărător Valoare (€ mil)
Daewoo Craiova (Ford Romania) Producție (Industria Auto) FORD Otomotiv Sanayi 5751
7 clădiri de birouri în București Imobiliar și Construcții Paval Holding 3772
IMMOFINANZ Group (activele din România) Imobiliar și Construcții CPI Property Group 374.73
6 Shopping Centers Imobiliar și Construcții MAS Real Estate 3194
Affidea Group Educatie și Sănătate Groupe Bruxelles Lambert 115.55

 

1Sursa: Informatii oficiale

2 Sursa: Estimare pe baza informațiilor din piață

3 Sursa: Estimare EMIS

4 Sursa: Informatii oficiale

5 Sursa: Estimare EMIS

 

 

Raportul CMS Emerging Europe M&A 2022 poate fi accesat aici.
NOTE CĂTRE EDITORI

 

Despre CMS:

Înființată în anul 1999, CMS este o organizație integrată, multi-jurisdicțională, de firme de avocatură, care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu peste 80 de birouri în peste 40 de țări din întreaga lume și peste 5.000 de avocați, CMS deține o expertiză îndelungată atât în domeniul consultanței în jurisdicțiile sale locale, cât și internaționale. Având în portofoliu mari companii multinaționale cât și companii cu capital mediu și start-up-uri, CMS oferă rigoarea tehnică, asistență juridică strategică și parteneriat pe termen lung pentru a menține fiecare client în poziția de lider al domeniului în care acesta activează.

Firmele membre CMS oferă o gamă largă de expertiză în 19 domenii de practică și sectoare de activitate, precum drept societar/fuziuni și achiziții, energie & schimbare climatică, fonduri, sănătate și științe medicale, tehnologie, media, telecomunicații (TMT), taxe, sectorul financiar-bancar, comercial, concurență & EU, litigii, dreptul muncii & pensii, proprietate intelectuală, drept imobiliar și construcții.

Birouri CMS și birouri asociate:

Aberdeen, Abu Dhabi, Alger, Amsterdam, Anvers, Barcelona, Beijing, Beirut, Belgrad, Bergen, Berlin, Bogotá, Bratislava, Bristol, Bruxelles, București, Budapesta, Casablanca, Köln, Dubai, Duesseldorf, Edinburgh, Frankfurt, Funchal, Geneva , Glasgow, Hamburg, Hong Kong, Istanbul, Johannesburg, Kiev, Leipzig, Lima, Lisabona, Liverpool, Ljubljana, Londra, Luanda, Luxemburg, Lyon, Madrid, Manchester, Mexico City, Milano, Mombasa, Monaco, Munchen, Muscat , Nairobi, Oslo, Paris, Podgorica, Poznan, Praga, Reading, Rio de Janeiro, Roma, Santiago de Chile, Sarajevo, Shanghai, Sheffield, Singapore, Skopje, Sofia, Stavanger, Strasbourg, Stuttgart, Tel Aviv, Tirana, Utrecht, Viena, Varșovia, Zagreb și Zurich.

Pentru mai multe informații, vizitați cms.law.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here