-estimează Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România-

 

 

Care este opinia dvs. cu privire la creșterea ROBOR, din ultimele luni?

Evoluția ROBOR a urmat, pe de-o parte, rata inflației, iar inflația fiind în creștere, automat dobânzile au crescut și – pe de altă parte – o urmat politica Băncii Centrale, din două perspective: una este rata dobânzii de politică monetară, care a crescut și probabil că va mai crește și-n luna ianuarie, iar o altă perspectivă este dată de lichiditatea din piață, Banca Centrală asumându-și un control ferm al lichidității și practic, în final, lichiditatea determină prețul acesteia, deci, cererea de lichiditate determină și dobânda.

Mai există și o a treia componentă, legată de anticipații. Anticipațiile sunt, încă, de inflație ridicată și de majorare de către Banca Centrală a ratelor de dobândă.

Deci, aceștia ar fi factorii care impactează piața monetar.

 

Și raportat la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, la conexiunea cu celelalte piețe?

Ce este în Romania este similar. Practic, ratele de dobândă de politică monetară sunt, cumva, aliniate între România, Cehia și Polonia. La inflație, chiar similare. Deci, cumva, urmărim regiunea. Excepție face Ungaria, unde rata de dobândă de politică monetară este 12%, dar inflația este de peste 20%. Deci, cu excepția Ungariei, suntem acolo – România, Cehia și Polonia.

 

Aveți vreo prognoza?

Rata inflației va rămâne, din păcate, la două cifre, probabil, tot anul viitor. Acest lucru înseamnă și dobânzi bancare cel puțin la fel de ridicate!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here