Sursa foto: Freepik.com

În prezent, orice agent economic trebuie să îndeplinească anumite obligații de mediu în funcție de natura activității desfășurate. O obligație importantă pe care o au de respectat toți generatorii și deținătorii de deșeuri este legată de prevenirea și reducerea deșeurilor.

Cum aproape fiecare operator este un generator de deșeuri, acestea trebuie manageriate corespunzător pentru a nu avea efecte negative semnificative asupra mediului înconjurător. În acest sens, este necesară crearea și deținerea unui program prin intermediul căruia să fie prevenite sau reduse considerabil deșeurile generate din activitate.

Acest program este una dintre măsurile obligatorii prevăzute în OUG 92/2021, stabilite în vederea sprijinirii direcției europene de mediu, care urmărește gestionarea sustenabilă a deșeurilor. Această măsură trebuie respectată de către toți operatorii care desfășoară activități economice sau industriale, în baza unei autorizatii de mediu /autorizații integrate de mediu.

Care este rolul unui program de prevenire și reducere a deșeurilor?

Întocmirea și deținerea unui program de prevenire și reducere a deșeurilor reprezintă o prioritate pentru fiecare agent economic, care desfășoară activități cu impact asupra mediului. Un astfel de plan implică susținerea sustenabilități prin modul de gestionare al deșeurilor generate la nivel organizațional, caz în care evidența gestiunii deșeurilor devine un instrument important în procesul de atingere a obiectivelor privind protejarea mediului.

Conform legislației aflate în vigoare, fiecare agent economic trebuie să întocmească și să păstreze o evidență lunară cronologică, pe care mai apoi să o transmită către agenția județeană pentru protecția mediului. În cadrul evidenței, trebuie să fie avute în considerare următoarele aspecte:

  • Identificarea codului deșeurilor menționate în HG 856/2002;
  • Volumul tipurilor de deșeuri generate;
  • Originea și natura deșeurilor;
  • Volumul de substanțe și materiale generate din reciclare sau alte procese;
  • Frecvența activității de colectare;
  • Modalitățile de transport a tipurilor de deșeuri generate;

Pentru a menține o evidență corectă a deșeurilor și a crea un program de prevenire și reducere deșeuri eficient, o soluție la care apelează tot mai mulți agenți economici este consultanța de mediu. În acest sens, un partener de încredere este firma EnviroCons, care furnizează servicii și soluții de mediu personalizate în funcție de activitatea fiecărui operator.

Concluzii

Crearea și deținerea unui program de prevenire și reducere deșeuri joacă un rol esențial în cadrul de business actual, fiind o dovadă a implicării și susținerii direcției europene de mediu de către toți agenții economici, care își realizează activitatea sub prevederile autorizației de mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here