Președintele AMCOR, dl. Petre Luigi Luican, a participat azi, 2 noiembrie 2022, în calitate de speaker, la evenimentul ”Ziua Profesiilor Liberale din România”, eveniment organizat anual de către Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR).

Tema evenimentului din acest an a fost „Capital versus responsabilitate și independență în domeniul profesiilor liberale” și a avut ca scop realizarea unui dialog între reprezentanții asociațiilor de profesii liberale și cei ai autorităților publice centrale cu responsabilități și competențe în domeniul de reglementare cu privire la impactul participării investitorilor financiari la capitalul societăților profesioniștilor liberali, element de natură să afecteze independența și responsabilitatea acestora.

În prezentarea sa, dl. Luican a abordat problematica celor mai stringente subiecte care vizează și afectează actualmente domeniul consultanței în management.

Printre acestea se numără lipsa de finanțare din ultimii ani pentru serviciile de consultanță în management cu efecte grave în ceea ce privește calitatea proiectelor scrise și implementate de către beneficiari care, în lipsa consultanților, fie renunță să mai solicite finanțare pentru proiectele lor, fie își scriu și implementează singuri proiectele, riscând astfel apariția unor corecții financiare ulterioare așa cum s-a întâmplat în perioada 2010-2012. Vorbim aici și de implicații grave cu privire la gradul de absorbție al fondurilor europene care în această situație riscă să fie mai mic în perioada 2021-2027 față de exercițiile anterioare de programare.

De asemenea, nu poate fi omis nici contextul general al pieței în care domeniul consultanței în management este afectat pe mai multe planuri.

Pe de o parte consultanța în management este afectată de lipsa de reglementare, de faptul că este încă o profesie relativ recentă, de faptul că pe piață au apărut o multitudine de pseudo-consultanți care oferă servicii de consultanță la standarde calitative îndoielnice, cu prețul cel mai mic sau chiar situații în care încalcă legea, situații de concurență neloială, de folosire de boți pentru a obține finanțarea cu orice preț, ceea ce afectează grav imaginea consultanței în management și a consultanților onești.

Pe de altă parte vorbim de lipsa finanțărilor, de lipsa de predictibilitate și de transparență în comunicarea cu autoritățile, dar și de noile măsuri fiscale care afectează și mai mult IMM-urile din domeniul consultanței în management.

Chiar dacă în trecut AMCOR a obţinut recunoaşterea de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a profesiei de consultant în management şi consultant în IT, precum şi înscrierea acestor două profesii în Clasificarea Ocupaţiilor din România, dar și înscrierea codului CAEN 7022, Consultanţă pentru Afaceri şi Management, în prezent consultanța în management și consultanța în IT sunt la poli opuși. Consultanța în management și experții care lucrează în acest domeniu au ajuns să fie echivalentul Cenușăresei din povești din cauza acestui cumul de măsuri care afectează grav mediul de afaceri din acest sector economic.

Chiar dacă nu toate firmele cu cod CAEN 7022 prestează servicii de consultanță în management, procentul consultanților fiind unul mult mai mic decât cel oficial, nu putem totuși să ignorăm datele publice existente pe website-ul Ministerului de Finanțe care enumeră peste 24.000 de firme cu cod CAEN 7022, cu o cifră de afaceri de cca. 3 miliarde de euro și cu un număr de cca. 36.500 de angajați care activează mai mult sau mai puțin în acest domeniu și care în prezent sunt ”atacați” pe toate fronturile și la nivel de imagine, și de abordare, și de context economico-financiar, și de context politic etc.

Într-o astfel de situație credem că este de datoria AMCOR, ca asociație reprezentativă la nivel național și internațional în domeniul consultanței în management, să luăm atitudine și să fim transparenți cu privire la problemele cu care se confruntă consultanța în management în speranța că doar printr-un dialog cu autoritățile statului român vor putea fi puse pe masă problemele reale cu care se confruntă domeniul consultanței în management și se vor putea găsi soluții care să fie în avantajul tuturor actorilor implicați.

AMCOR își exprimă încă o dată disponibilitatea de a avea un dialog real cu autoritățile statului român și cu orice alți stakeholderi, de a fi un partener echilibrat, transparent, obiectiv și proactiv în orice discuție care vizează domeniul consultanței în management.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here