Obiectivul componentei C3 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este acela de a grăbi trecerea la economia circulară, prin accelerarea procesului de implementare a unui magement eficient al deșeurilor, modernizarea și extinderea sistemelor de gestionare. Se va pune accent pe colectarea separată, prin măsuri care să stimuleze prevenirea, reducerea, reutilizarea și valorificarea conform legislației UE.

Pentru a transforma România într-o țară curată suma rezervată prin PNRR este de 1,2 miliarde de euro iar autoritățile și-au asumat implementarea a peste 50 de reforme.

Principalul obiectiv al autorităților, prevăzut pentru anul 2025 în pachetul economiei circulare, este de a crește gradul de reciclare la 55%, în condițiile în care, conform Eurostat, media reciclării din țara noastră este în prezent de numai 11%, față de 45% la nivel european. Totodată, se intenționează reducerea până în anul 2035 la 10% a cantității de deșeuri municipale depozitată în gropi de gunoi.

În acest scop, pentru colectarea selectivă a deşeurilor menajere şi de ambalaje trebuie instalate și puse în funcțiune până la 30 iunie 2026 circa 13.700 de insule ecologice digitalizate, ceea ce va permite autorităților să le monitorizeze de la distanţă.

O insulă ecologică, care deservește în medie 200 de locuitori/apartamente, este compusă din containere subterane sau supraterane, protejate față de accesul neautorizat, vandalism sau animale. Ele permit accesul cu card și includ un modul GSM pentru transmisie informații, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate unităţile administrativ-teritoriale (UAT) beneficiare.

UAT-urile pot beneficia de fonduri în funcţie de numărul de locuitori, o eco-insulă la circa 1.000 de locuitori, iar rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

„Fiecare localitate poate instala un număr maxim de insule ecologice digitalizate, în funcție de numărul total de locuitori. În localitățile cu sub 20.000 de locuitori pot fi instalate până la 25 de sisteme de colectare, iar numărul poate ajunge până la 300 de insule ecologice pentru orașele cu peste 200.000 de locuitori”, explică dl Ștefan Blaer, CEO Best Tools Company.

Conform ghidului de accesare a fondurilor europene, valoarea maximă eligibilă este de 14.550 euro/eco-insulă, fără a include eventualele lucrări de construcții-montaj necesare pentru înființarea insulelor.

Solicitările eligibile se referă la achiziția eco-insulelor, la informarea și pregătirea populației pentru folosirea lor, dar și la instalarea și punerea în funcţiune a containerelor, a sistemelor de citire a informaţiilor de pe card, a bazei de date.

Best Tools este o companie specializată în dezvoltarea conceptului „Oraş Inteligent”, care pune la dispoziție nu doar instalațiile ci și consultanța, training-ul și service-ul la nivel național. Ea a instalat platformele subterane, semiîngropate și supraterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor în orașe precum București, Cluj-Napoca, Zalău, Baia Mare, Alba Iulia, Florești, Turda, Tășnad, Luduș, Cernavodă etc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here