Siguranța unui loc de muncă este printre cele mai importante criterii atunci când ne alegem să schimbăm jobul sau când vrem o carieră reușită. Pe lângă acestea, nivelurile crescute ale inflației și efectele sale ne fac să ne dorim locuri de muncă care să ne asigure stabilitate economică și financiară. De aceea, am făcut pentru tine un top cu cel mai bine plătite joburi din acest an și cu facultăți pe care să le urmezi dacă vrei un job bine plătit în viitor.

Printre domeniile care asigură un nivel bun de trai și joburi cu salarii mari se numără IT-ul, medicina, ingineria, agricultura / zootehnia, construcțiile și instalațiile, specialiștii și tehnicieni, transport și distribuție, management, marketing. Datele sunt preluate din raportul Trenduri pe piața muncii după prima jumătate a lui 2022, realizat cu datele de pe BestJobs.

Există numeroase joburi bine plătite în România, cu toate că nivelul de trai poate nu este la fel ca cel din vestul Europei. Iată mai jos câteva dintre cel mai bine plătite joburi în 2022.

Inginer Software / Software Engineer

Meseria unui inginer software implică multă atenție la detalii, dar și cunoașterea de limbaje de programare specifice, de baze de date și are o complexitate aparte. În plus, în România se simte deficitul de astfel de specialiști. Un Software Engineer știe cum să folosească limbajele corecte de programare, platformele și arhitecturile pentru a dezvolta orice de la jocuri pe computer la sisteme de rețea. Pe lângă acestea, inginerii software de asemenea testează și îmbunătățesc și mențin software-ul construit de alți ingineri. Salariul unui Inginer software poate ajunge la 6.000 euro pe lună.

Inginer Proiectant

Domeniul construcțiilor este în plină dezvoltare în România, piața imobiliarelor fiind una în care se investește mult în continuare. Un inginer proiectant realizează documentaţia tehnică, proiectul tehnic, detalii de execuţie şi caietele de sarcini ale unei construcţii pentru a obţine o autorizaţie de construire şi pentru a o pune în practică. Deci este un rol destul de important care necesită studii superioare de specialitate, dar și pregătirea necesară pentru a realiza cu succes acest rol. Un Inginer proiectant câștigă între 1000 și 2000 de euro pe lună.

Manager

Managerii sunt liderii care inspiră echipa și duc viziunea organizației mai departe, dar se și asigură că oamenii își îndeplinesc cu succes taskurile și că se sincronizează între ei. Un manager bun este cel care știe să-și motiveze echipa și să o crească spre a fi mai bună. Un manager de departament într-o companie mare poate câștiga între 2000 și 3000 euro / lună.

Product Manager

Dezvoltarea de software, website-uri și aplicații este în vogă, iar pentru a asigura un lucru bun, este nevoie de mai mult decât de programatori, și de product manageri. Un Product Manager se asigură că echipa tehnică de programatori își duce taskurile la bun sfârșit cu succes. De multe ori, pentru a reuși acest lucru, trebuie să lucreze în regimul Agile, să cunoască această metodologie și planificarea sprinturilor. Salariul unui Product Manager este între 1000 și 2000 de euro pe lună.

Medic

Un alt domeniu în care este mare nevoie de specialiști este medicina. Statisticile arată că nu sunt suficienți medici pentru numărul de locuitori, iar nevoia de specialiști bine pregătiți, în toate specializările, este destul de mare. Poate că un rezident începe cu un salariu de 1000-1500 euro, însă un medic de specialitate ajunge la 2500 euro. Iar în străinate, salariile sunt și mai mari, iar nevoia este la fel de ridicată.

Manager conținut (marketing)

Un alt domeniu destul de bine plătit, fiind bazat pe creativitate, este marketingul. Deși au scăzut un pic salariile în domeniu, fiind destul de mulți specialiști, rămâne un domeniu solicitat. Un manager de conținut se ocupă de strategia de conținut a unui brand – de la postările în rețelele social media, la blog și canalele de streaming video. Este un job care implică organizare bună și multă creativitate. Un manager de conținut câștigă, în medie, 1500 de euro lunar.

Șofer profesionist

Creşterea accelerată a comerţului în ultimii doi ani a dus la expansiunea rapidă a sectorului logistic la nivel global. În lanţul de distribuţie a mărfurilor de la producători la retaileri şi consumatori, şoferii profesionişti sunt tot mai căutaţi. Chiar dacă se vorbeşte deseori de apariţia autovehiculelor comerciale autonome în viitor, acest job rămâne deocamdată unul foarte cerut. Salariile încep mai jos, dar cresc pe măsură ce avem cerinţe tot mai mari, iar un permis pentru camioane de mare tonaj şi cunoaşterea unor limbi străine pot urca salariul la 2500 euro lunar.

Analist financiar

Un alt domeniu destul de bine plătit este cel al experților în finanțe. Analistul financiar este un angajat a cărui responsabilitate este să adune şi să interpreteze date despre companie, despre strategiile corporative, economie sau pieţele financiare. Ca să reușești într-un astfel de job, ai nevoie să fii foarte bine organizat, să cunoști noțiuni de bază despre piețele financiare, să folosești și cunoști instrumentele financiare. Un analist financiar câştigă un salariu care ajunge, în medie, la 1.700 de euro net pe lună.

Specialist Cyber Security

Un specialist în cybersecurity câștigă între 2000 și 4500 euro pe lună. Cei care vor să preia un astfel de rol trebuie să aibă experienţă anterioară în domeniu şi să ştie să folosească anumite tehnologii, precum administrarea sistemelor de operare, cunoştinţe de reţelistică, cunoştinţe de Active Directory, Linux, metode de evaluare a securităţii sistemelor (pentesting), gestionarea vulnerabilităţilor, software antivirus, răspuns la incident. De asemenea, orice certificări în acest domeniu constituie un avantaj.

Inginer de procese

Un inginer de procese se ocupă cu gestionarea proceselor de producție de piese (dacă vorbim de industria automotive, de exemplu, sau de alte produse. Prin specificul activităţii, poziţia de inginer procese necesită în primul rând studii superioare într-un domeniu tehnic, care să fie completate de experienţă în producţia STM, cunoştinţe de management al calităţii, precum şi de mecanică, electronică şi automatizare.

Important de precizat este şi atuul pe care îl poate aduce cunoaşterea unei limbi străine în candidatura unei persoane. Acest job se numără printre cele pentru care oferta salarială depinde de regiunea unde se face angajarea. În medie, poate câștiga în jur de 2.000 de euro pe lună.

Ce facultate să faci pentru a putea găsi un job bine plătit

Dacă joburile de mai sus ți-au creionat cam care sunt cele mai bine plătite joburi în acest moment, dacă ești un tânăr de liceu sau la început de drum, este important să te pregătești și pentru viitor. Deci este crucial să știi care sunt facultățile care sunt o investiție bună în viitorul tău. Printre acestea, se numără:

Facultatea de Automatică și Calculatoare sau o Facultate de Informatică

O facultate destul de dificilă, dar accesibilă celor cu gândire matematică și logică, este cea de automatică și calculatoare de la universitățile politehnice. Aici poți învăța atât cum funcționează computerele din punct de vedere hardware, cât și software, și te poate pregăti pentru o carieră de succes în IT. De asemenea, poți finaliza o facultate de informatică și la universitățile mai generaliste, cum ar fi Universitatea București.

Facultatea de Medicină

Nevoia de medici este mare, atât în mediul urban, cât și în cel rural, dar și în străinătate. Se preconizează că aceasta chiar va crește, o dată cu creșterea speranței de viață și cu înmulțirea bolilor secolului 21. Deci nu ai cum să dai greș, dacă alegi această facultate, oricare ar fi specializarea pe care vrei să o urmezi.

Facultatea de Construcții

Dacă vrei să devii inginer constructor sau inginer proiectant, este nevoie să urmezi facultatea de construcții. Un domeniu tot în dezvoltare, o dată cu creșterile de nevoi de locuințe și birouri din orașele mari. Pentru a deveni inginer constructor, ai nevoie de pasiune pentru acest domeniu. Construcția reprezintă arta de a construi o structură pentru a servi unui scop specific. Aceste structuri pot varia de la poduri, la depozite, de la case private la construcții comerciale, și așa mai departe.

Facultatea de Finanțe-Bănci

Domeniul financiar-bancar este unul care are nevoie de specialiști bine-pregătiți. Această arie profesională te poate ajuta să ajungi să lucrezi în contablitate, management financiar și analiză financiară. Și dacă devii un bun specialist, poți să te remarci ca manager în acest domeniu și să ai acces la locuri de muncă foarte bine plătite.

Îți dorești un loc de muncă cu un salariu mai mare?

Caută pe BestJobs, folosind filtrarea după salariu. Descoperă cele mai noi și bine plătite joburi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here