Celebra Ordonanță 16/2022, ce aduce modificări ale Codului Fiscal, lovește din plin în cei care muncesc part-time și în companiile ce folosesc acest regim. Documentul spune că, atunci când salariatul realizează venituri prin unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât salariul minim brut, contribuția la asigurările sociale urcă până la nivelul salariului minim garantat în plată. Concret, avem de-a face cu o supra-impozitare ce transformă acest tip de colaborare într-unul complet nerentabil pentru un angajator. Măsura intră în vigoare de la 1 august. Intenția Guvernului, menționată în nota de fundamentare, este de descurajare „a angajatorilor care, în încercarea de a reduce sarcina fiscală, încheie contracte de muncă cu timp parțial în situații în care activitatea desfășurată ar presupune un program normal de muncă”.

 

Cine e afectat? Potrivit Hotnews.ro, ca efect al noii prevederi, unele firme au început deja să dea afară angajații part-time care se ocupă de curățenie. Aceeași sursă precizează că ar fi primit notificări că vor trebui să plece contabili juniori (cei care nu sunt la o formă de învățământ), cei de la mentenanță sau chiar bone.

 

Cum arată viitorul muncii part-time? Întunecat. Consultantul fiscal Cornel Grama crede că vom asista la închiderea contractelor part-time și plata lor la negru. „Așa a fost și în 2017 când au băgat bălăria asta prin care își recunosc neputința de a stăpâni situația cu toate ITM-urile și sancțiunile drastice pentru munca subdeclarată”, a precizat Grama, care spune că a plăti taxe la nivelul unui salariu de 2.550 lei pentru un om care câștigă 640 de lei pentru 2 ore de muncă e o glumă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here