București, 25 mai 2022: În perioada 30 aprilie 2021 – 20 aprilie 2022, la nivelul Poliției Române au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind disparițiile de copii. Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 la copii cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani si 5.315 la minori mai mari de 14 ani, potrivit datelor obținute de la Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție.

 

Numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut.

 

Cauzele care duc la dispariția copiilor sunt: lipsa de supraveghere și a comunicării dintre părinți și copii, abandonul școlar și teama față de reacția părinților cu privire la rezultate negative acumulate la școală, situația economică precară, influența nefastă a anturajului, conflictele cu părinții.

 

În cele mai multe dintre cazuri (aproximativ 90%), copiii pleacă în mod voluntar de acasă. În  general, copiii sunt găsiți în primele 24-48 de ore de la dispariție, însă șansele de a fi găsiți scad odată cu trecerea timpului. De aceea, este important ca sesizarea să fie făcută cât mai rapid și orice informație legată de o dispariție să fie transmisă în timp util.

Războiul din Ucraina a determinat o creștere a disparițiilor la nivel mondial, contextul conflictual i-a pus pe copii în situații de risc, au avut loc răpiri, au fost luați prizonieri de război, au existat răpiri parentale, dar și cazuri în care copiii au fugit de acasă.

Pe fondul provocat de criza refugiaților din Ucraina, au fost raportate cazuri de trafic de persoane.

Mai mult decât atât, au existat situații în care copiii s-au pierdut de părinți și s-au rătăcit. Numărul copiilor dispăruți poate fi semnificativ mai mare, monitorizarea lor fiind îngreunată de faptul că familiile tranzitează mai multe țări.

Notă pentru editori:

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

 

  • În calitatea sa de organizaţie-umbrelă, Missing Children Europe reprezintă 31 de organizaţii neguvernamentale din 26 de ţări membre europene. Fiecare dintre aceste organizaţii activează în domeniul prevenirii şi ajutorării victimelor în caz de dispariţie şi/ sau exploatare sexuală.
  • Misiunea Salvați Copiii România, ca membru al Missing Children Europe, este de a proteja copiii de orice formă de violență, abuz sau neglijare care este cauzată sau este un rezultat al dispariției acestora.
  • În România, Centrele de Consiliere pentru Părinţi, Centrele Educaţionale şi centrele Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate), dezvoltate de Organizația Salvați Copiii, funcţionează la nivel naţional şi furnizează servicii de evaluare, consiliere psihologică şi educaţie parentală pentru copii şi părinţi, suport educaţional, activităţi de socializare și timp liber pentru copii, precum și suport psihologic pentru rudele în grija cărora au rămas copiii.

 

Mai multe informații: Mihaela Dinu, Coordonator Program Salvaţi Copiii România, tel.:0723.276.350, e-mail: [email protected].

 

_______________________

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

De 32 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând 4 soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 2.920.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here