Elevii din Ciugud învață cum să aibă un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată și sănătoasă. Cursurile fac parte din Programul „Ronțăie smart! Mănâncă sănătos!”, inițiativă implementată de administrația locală împreună cu unul dintre cei mai importanți procesatori de nucă din România, companie care funcționează în Ciugud. Acesta este primul program public din România, care promovează alimentația sănătoasă și consumul de nuci, fructe și legume în rândul elevilor din mediul rural.

O acțiune educativă a avut loc, miercuri, iar în cadrul acesteia copiii au aflat regulile unui stil de viață sănătos de la sportivii și antrenorul Clubului „Revolution Academy” Alba. Eduardo Cetean, în vârstă de 13 ani, multiplu campion național și vicecampion european la Taekwondo, le-a explicat ce înseamnă stilul de viață al unui sportiv de performanță, ce alimentație alege și cum îmbină școala cu antrenamentele. Eduardo este component al lotului național și practică de 5 ani acest sport în cadrul clubului din Alba. Colegul său mai mare, Paul Tolas, luptător profesionist la categoria 61 de kilograme, multiplu medaliat național și medaliat la Campionatul Mondial World Kickboxing Federation, le-a vorbit copiilor și din perspectiva sportivului, care după ani de muncă, a ajuns instructor.

Sportivii au fost însoțiți de către Alin Moldovan, antrenor de Taekwondo Wt 2 Dan și antrenor Kickboxing 1 Dan, care conduce Clubul „Revolution Academy” Alba. Alin practică artele marțiale de peste 20 de ani, iar de peste 5 ani este antrenor pentru adulți, tineri și copii.

În cadrul acțiunii, copiii au avut parte și de un concurs interactiv pe teme de alimentație și sport, iar la final au primit caserole cu nuci și batoane naturale din miez de nucă și fructe.

În anul 2021, Primăria Ciugud a lansat Programul „Ronțăie smart! Mănâncă sănătos!”, primul program public din România care promovează alimentația sănătoasă și consumul de nuci în rândul elevilor din mediul rural. Elevii primesc la anumite intervale de timp caserole cu nuci proaspete, culese din livezile românești. În paralel cei mici au învățaț cum să aibă o alimentație sănătoasă, ce alimente le oferă energie și cum să înlocuiască obișnuitele chipsuri sau produse fast-food cu nuci, fructe și legume proaspete. În program sunt implicați medici pediatri, nutriționiști și sportivi, care participă la întâlniri cu elevii pentru a le explica principiile alimentației sănătoase și ale stilului de viață sănătos.

Programul „Ronțăie smart! Mănâncă sănătos!” este implementat de Primăria Ciugud, Școala Gimnazială Ciugud și compania Transilvania Nuts. Societatea este investitor în Zona de Dezvoltare Economică Ciugud, fiind înființată în 2014 și având capital integral românesc. Transilvania Nuts este unul dintre cei mai mari procesatori de nucă românească cu o capacitate de peste 7000 de tone pe an. Deschisă în 2019, fabrica de procesare a nucilor de la Ciugud, cea mai modernă fabrică de procesare a nucilor din Europa Centrală și de Est, este o investiție de peste 5 milioane de euro, dintre care o parte sunt fonduri europene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here