Lampa UV sterilizare este o opţiune de dezinfectare a spaţiilor închise din ce în ce mai eficientă şi mai recomandată de către specialişti, graţie eficienţei şi rapidităţii cu care lumina UV distruge bacteriile în proporţie de 99%.

Cu o rată de succes impresionantă şi o vechime de peste 100 de ani, lămpile UV au rămas obiecte prea puţin explorate având în vedere avantajele pe care acestea le aduc. Acum, în contextul pandemiei cu virusul Sars-Cov-2, aceste lămpi au devenit de interes pentru public, fiind folosite în cabinete medicale, în şcoli, chiar şi în zone rezidenţiale sau în marile corporaţii. Readucerea în atenţie a acestor dispozitive este un lucru cât se poate de pozitiv.

Ce avantaje aduce sterilizarea cu o lampă UV?

Sterilizarea cu o lampă UV este foarte des folosită în spitale pentru dezinfectarea cabinetelor, sălilor de aşteptare sau de operaţie, dar şi în alte spaţii şi contexte. În mod cert, o lampă UV aleasă în mod corespunzător va face sterilizarea eficientă. Sterilizarea folosind razele UV reprezintă o alegere perfectă pentru oricine nu vrea să aloce prea mult efort şi timp procesului de dezinfectare.

Orice spaţiu care necesită sterilizare ocazional sau frecvent poate fi dezinfectat cu ajutorul unei asemenea lămpi. De asemenea, efortul depus este minim şi ține doar de pregătirea respectivului spaţiu, cei care s-au decis să investească într-o lampă UV ştiu deja unde o vor folosi şi cât de mare este suprafaţa asupra căreia vor acţiona. De aceea, pentru a dezinfecta toate încăperile dintr-o locuinţă, spre exemplu, cumpărătorii se vor orienta către o lampă ce acoperă minim 30 mp.

Pentru a steriliza un spaţiu mai mare, cu un trafic mai mare şi cu un risc de contaminare mai ridicat (cum sunt magazinele, centrele medicale, saloanele de cosmetică sau de coafor, camerele de hotel, sălile de clase, cafenelele, grădiniţele sau birourile) se vor orienta către lămpi UV care au capacitatea de a acoperi suprafeţe de 60 mp.

Cum se sterilizează în siguranţă suprafeţele cu lămpile UV?

Puterea cu care acţionează lămpile UV este incontestabilă, însă aceasta vine la pachet cu mai multe responsabilităţi de care oamenii trebuie să ţină cont la fiecare utilizare. Lămpile UV sunt de regulă însoţite de instrucţiuni cât se poate de detaliate care trebuie să fie luate în considerare la fiecare utilizare. Aşadar, primul pas este studierea cu atenţie a manualului oferit de producător, pentru că fiecare produs are specificaţii clare. Principalele reguli de care utilizatorii trebuie să ţină cont când folosesc o lampă UV sunt:

  • înainte de a o pune în funcţiune, se vor scoate din încăpere plantele, se vor acoperi picturile sau obiectele ce pot fi afectate de razele UV;
  • în timpul funcţionarii, în încăpere nu vor sta persoane sau animale de companie;
  • se va evita expunerea ochilor şi pielii la lumina UV. De aceea, pentru a porni lampa se recomandă sistemele de control de la distanţă (telecomanda sau aplicaţiile pe telefon).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here