Un număr considerabil de utilizatori a părăsit Whatsapp. Numărul e atât de mare încât limbricii de la Facebook au hotărât s-o mai tărăgăneze încă vreo trei luni cu integrarea Whatsapp-Facebook. Trendul se vede limpede. Zi de zi, atât Signal cât și Telegram mă anunță că alți cunoscuți de-ai mei au migrat.
Pare că numărul celor care instalează Telegram este mai mare decât cel al utilizatorilor de Signal. Într-un fel e logic deoarece, din punctul meu de vedere, Telegram e cea mai avansată platformă. Acolo poți să chiar și să joci jocuri (pe canalul @gamee) sau ai acces la alertele de cutremur oficiale transmise de cei de la Institutul de Fizică a Pământului. Ceea ce trebuie să conștientizați este că Whatsapp este doar începutul. Treptat trebuie să renunțați la serviciile marilor companii tehnologice. Cu cât vă intersectați mai puțin cu Google, Facebook, Microsoft, Twitter, Yahoo, cu atât vă protejați mai mult. Ca să nu mai vorbesc că fiecare ieșire din sistemele lor le produce daune. Fără datele pe care le puneți mult prea ușor pe tavă, toate companiile acestea gigante sunt moarte.
Așadar, în cele ce urmează o să încerc să vă dau câteva alternative. Esențială însă este determinarea voastră de a o termina cât mai repede cu toate aceste companii devenite de-a dreptul toxice. Să începem așadar.
Email gmx.com – serviciu de mail gratuit și simplu de utilizat care oferă spațiu decent și servicii adiționale (cloud, office, etc.)
– Protonmail – serviciu full criptat de mail
– Tutanota – similar Porteus, dar cu spațiu mai mare de stocare în planul gratuit.
Browser
Dezinstalați Chrome sau Edge și lucrați cu unul dintre cele demai jos: – Brave – probabil cea mai bună alternativă la cele enumerate mai sus – Firefox Sisteme de operare.
Știu că pare mai dificil, dar e mai ieftin și mai util.
Renunțați pe cât posibil la Windows deoarece efectiv vă spionează. Puteți să vă instalați o alternativă Linux care este gratuit și oferă o securitate sporită. Oferta în lumea Linux este imensă, vă fac doar două recomandări:
– Ubuntu pentru calculatoarele ceva mai noi (să zicem cele care acceptă Windows 7)
Porteus pentru calculatoarele vechi, fără prea mari resurse hardware Deocamdată atât.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here