Deputatul PNL Dumitru Oprea a solicitat Ministrului Educaţiei şi Cercetării informaţii privind dezvoltarea unui sistem de monitorizare a traseului profesional al absolvenţilor de învăţământ superior din România.


„Studiul «Mapping the state of graduate tracking policies and practices in the EU Member States and EEA countries», elaborat de Comisia Europeană, arată că aproximativ două treimi dintre țările membre au sisteme prin care monitorizează evoluția tinerilor după ce finalizează studiile superioare. Scopul este de a stabili performanțele programelor universitare și, prin urmare, adaptarea acestora la cerințele pieței.

Din păcate, nici un ministru al educaţiei, din numeroasele guvernări PSD, nu a reușit să dezvolte un sistem coerent de monitorizare a traseului profesional al absolvenților. Astfel, România este una dintre cele două țări din Uniunea Europeană în care lipseşte acest sistem. Autoritățile europene insistă asupra importanței monitorizării traseului profesional al absolvenților, în vederea adaptării sistemelor de învățământ la nevoile determinate de schimbările sociale, tehnologice și de pe piața muncii”, a arătat parlamentarul PNL.

În acest context, deputatul Dumitru Oprea a cerut Ministrului Educaţiei detalii despre
motivele pentru care nu a fost realizat până în prezent un sistem unitar şi eficient de monitorizare a traseului profesional al absolvenţilor. De asemenea, s-au solicitat informaţii despre posibilitatea interconectării datelor Ministerului Educaţiei şi Cercetării cu cele ale altor instituții publice (date din REVISAL sau din înregistrările fiscale de la ANAF).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here