Lumea trebuie sa se indeparteze de agricultura industriala, chiar daca ea produce mai mult si mai ieftin, pentru a evita crizele ecologice, sociale si de sanatate umana, spun oamenii de stiinta.

Agricultura ecologica ar putea avea efecte importante in sanatatea umana si animala, precum si in imbunatatirea calitatii solului si a apei.

Agricultura ecologica inseamna cresterea alimentelor in diverse sisteme  organice (fara substante chimice) si care nu utilizeaza monoculturi. Este  vorba despre realizarea fertilitatii solului prin mentinerea mixului adecvat de specii de plante (inclusiv fixarea azotului) pe pamant pe tot parcursul anului. Orice ingrasaminte sau spray-uri sunt fabricate din materiale vegetale. Agricultura ecologica este o agricultura bazata pe sisteme naturale.

De exemplu, Carmistin, grup ce cuprinde peste 20 de companii grupate in patru divizii de productie (pui, porc, vita si agricultura) dezvolta o linie de agricultura ecologica si, pe termen lung, isi propune ca aceasta sa devina una in totalitate BIO.

Agricultura ecologica este intr-adevar durabila – poate regenera si fertiliza solurile agricole degradate si deteriorate care acopera cea mai mare parte a lumii si  va permite omului sa continue sa produca hrana pe acel teren pe o perioada nedeterminata. Agricultura conventionala degradeaza si epuizeaza solul, deci nu va putea sa ne asigure hrana.

Agricultura ecologica intrece, de asemenea, agricultura industriala – da un randament combinat si continuu, in loc de una sau doua recolte mari de monocultura pe an.

Multe dintre problemele sistemelor alimentare sunt legate in mod special de uniformitatea din centrul agriculturii industriale si de dependenta acesteia de ingrasaminte chimice si pesticide. Simpla refacere a agriculturii industriale nu va oferi solutii pe termen lung si de aceea este nevoie de un model fundamental diferit.

Exista dovezi din ce in ce mai mari ca aceste sisteme agroecologice mentin carbonul in sol, sustin biodiversitatea, reconstruiesc fertilitatea solului si sustin randamentele in timp, oferind o baza pentru fermele agricole.

Principalul obiectiv al agriculturii ecologice este de a obtine produse agricole sanatoase si sigure pentru consumatori, avand in vedere si protectia mediului. Mentiunea de „Produs ecologic” garanteaza ca acel produs este rezultatul unui mod de productie care exclude utilizarea produselor chimice de sinteza si protejeaza mediul inconjurator.

Agricultura ecologica nu este un tip de agricultura „simplista” ci dimpotriva, ea se bazeaza pe respectarea unor reguli si principii de productie stricte si riguroase in conformitate cu ghidurile, standardele si caietele de sarcini nationale si internationale, care ii confera unitate in desfasurare.

Obiectivele agriculturii ecologice ar putea fi astfel sintetizate:

  • sa evite toate formele de poluare, atat la nivelul produselor cat si la nivelul mediului;
  • sa mentina fertilitatea naturala a solurilor, prin aceasta putandu-se asigura de o maniera durabila securitatea alimentara a planetei;
  • sa permita agricultorilor un nivel de viata decent;
  • sa produca, in cantitati suficiente si la un nivel calitativ corespunzator, alimente-produse de care depinde, intr-o mare masura sanatatea consumatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here