Palatul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a găzduit întâlnirea președintelui Camerei bucureștene, dl. Iuliu Stocklosa, cu E.S. Steluța Arhire, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României numit în Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, înaintea plecării la post. La întrevedere a participat, de asemenea, dna. Gabriela Iftene, director executiv al CCIB.

Salutând prezența viitorului Șef al Misiunii diplomatice române din Sri Lanka la  Camera bucureșteană, președintele Stocklosa a făcut o succintă prezentare a CCIB cu accent pe susținerea internaționalizării activității membrilor și în general al mediului de afaceri din capitala țării. Totodată, președintele CCIB a vorbit despre prioritatea acordată, conform proprii strategii pentru relații internaționale, promovării schimburilor comerciale și cooperării economice cu statele din afara UE, amintind și despre încercările de a stabili contacte cu instituții camerale din Sri Lanka prin intermediul unei firme membră prezentă pe piața acestei țări.

E.S. dna Steluța Arhire subliniat faptul că România are un capitalul de simpatie deosebit în Sri Lanka pe care dorește să-l folosească și în promovarea intereselor mediului de afaceri din țara noastră. Totodată, a asigurat de întregul sprijin pentru orice inițiativă a CCIB pe linia dezvoltării schimburilor comerciale și cooperării economice bilaterale, atât la nivelul firmelor și companiilor, cât și al organizațiilor economice interesate. Precizând că Sri Lanka are un potențial ridicat de furnizare de forță de muncă necesară în unele sectoare ale economiei României, ambasadorul numit în această țară asiatică și-a exprimat încrederea că se vor găsi soluții pentru urgentarea procesării solicitărilor de vize în Cadrul Consulatului de la Ambasada României din Colombo.

Informații de background

Analizând evoluția schimburilor comerciale bilaterale România – Sri Lanka, în perioada 2015 – 2022, se constată că nivelul cel mai ridicat s-a înregistrat, atât ca volum total (48,6 mil.USD), cât și al exportului românesc (36,2 mil. USD) în 2021. Cel mai ridicat nivel al importului a fost în 2018 (14,2 mil. USD), superior celui din 2022 (13,8 mil.USD). Anul 2023 va deveni un an record al exportului românesc în Sri Lanka, volumul înregistrat în primele 8 luni fiind de 97,4 mil. USD, superior exportului cumulat în această țară în întraga perioadă 2015 – 2022.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here