Sondaj de opinie INSCOP Research, la comanda News.ro
Partea a II-a: Intenția de vot pentru partidele politice raportată la două categorii de populație:
Respondenți care își exprimă preferința pentru un partid din listă, respectiv respondenți care își exprimă preferința pentru un partid din listă și declară că merg sigur la vot

 

Conform unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, PSD continuă să conducă în preferințele electoratului, în timp ce  PNL și AUR se află într-o competiție strânsă pentru poziția secundă.

Vă prezentăm pe larg, în cele ce urmează, rezultatele celei de a doua părți din cercetarea sociologică, cu mențiunea că prezentarea grafică a sondajului poate fi descărcată la: https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2023/09/28.09-Sondaj-INSCOP-News.ro-Partea-a-II-a.pdf

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49  %, la un grad de încredere de 95%.

Remus Stefureac – director INSCOP Research: „INSCOP Research a decis să publice în mod transparent intenția de vot raportată la două categorii distincte de respondenți: așa numiții votanți cei mai mobilizați, adică respondenții care aleg un partid din listă, și declară că ar merge în mod sigur la vot, fără a include nehotărâții și non-răspunsurile (37,8% din totalul eșantionului),  respectiv respondenții care aleg un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin în vom sigur la vot, fără a include nehotărâții și non-răspunsurile (63,8% din totalul eșantionului). Ce constatăm din date este că PSD și PNL obțin scoruri ușor mai bune pe votanții foarte mobilizați, în timp ce AUR obține scoruri mai bine pe votanții care au o opțiune politică, indiferent de cât de mobilizați sunt. În acest moment nu putem vorbi despre tendințe foarte clare de evoluție/involuție a intenției de vot. În următoarele luni,  conturarea acestor tendințe va depinde în mare măsură de modul în care va evalua populația mersul economiei, al prețurilor, precum și de politicile publice cu impact major precum cele legate de taxe, salarii sau pensii. De asemenea, un rol important asupra evoluției intenției de vot îl vor avea și subiecte din afara spectrului politicilor guvernamentale precum cazuri de corupție sau situații de criză neprevăzute.”

Estimare participare vot alegeri parlamentare
Pe o scala de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” voi merge la vot și 10 „sigur da” voi merge la vot, 23.7% dintre români au ales 1, 1.8% dintre români au ales 2, 1.7% au ales 3, 1.8% au ales 4, 6.8% au ales 5, 1.8% au ales 6, 2.7% au ales 7. 5.3% indică 8, 2.5% 9 și 50.1% indică 10.  Ponderea celor care aleg nota 10 este foarte mare în comparație cu prezența efectivă înregistrată la scrutinele anterioare. Rămâne de văzut, din cercetările următoare, dacă acest tip de răspuns este unul conjunctural, sau unul constant care ar putea sugera o eventuală creștere a prezenței la vot în anul electoral 2024.

Intenția de vot pentru partide politice la alegerile parlamentare
Respondenți care își exprimă preferința pentru un partid din listă si declară că merg sigur la vot (37.8% din total eșantion)
Raportat la cei care au exprimat o preferință concretă pentru un partid din listă (nu au fost luați în considerare nehotărâții și non-răspunsurile) și acordă nota 10 la întrebarea privind prezența la vot (37.8% din total eșantion), 31% dintre alegători ar vota cu PSD, 20.4% cu PNL, iar 19.7% cu AUR. USR ar obține 12% din totalul voturilor, în timp ce UDMR ar obține 4.6%.  Pentru SOS ar vota 3.1% dintre alegători, iar 2,7% pentru Partidul Verde. 1.7% dintre cei intervievați ar opta pentru PMP, 1.5% pentru Pro România,  1% pentru Forța Dreptei, 0.7% pentru REPER. 1.6% dintre voturi ar merge către alt partid.

Intenția de vot pentru partide politice la alegerile parlamentare
Respondenți care își exprimă preferința pentru un partid din listă (63.8% din total eșantion)
Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (63.8% din total eșantion), 29.1% dintre români ar vota cu PSD, 22.4% cu AUR, iar 19% cu PNL. Pentru USR ar vota 11.6% dintre români, în timp ce UDMR ar obține 4.1% dintre opțiunile de vot.  Pentru SOS ar vota 3.1% dintre cei care și-au exprimat o opțiune de vot, iar 2,5% pentru PMP. 2.5% dintre cei intervievați își exprimă opțiunea de vot pentru Partidul Verde, 2.2% pentru Pro România, 1% pentru Forța Dreptei, 0.5% pentru REPER, 1.8% dintre respondenți își exprimă preferința pentru alt partid.

————————————————————————————————-
INSCOP RESEARCH (www.inscop.ro) este o companie privată de cercetări sociale și marketing înființată în 2013. Specialiștii INSCOP Research au împreună o experiență de peste douăzeci de ani în activitățile de cercetare sociologică, comunicare publică, științe politice și activități academice. Astăzi, INSCOP Research este una dintre cele mai active și mai respectate instituții de cercetare a opiniei publice din România, o companie cu standarde etice riguroase, apreciată pentru calitatea și imparțialitatea produselor sale. Studiile realizate de INSCOP Research sunt citate în mii de articole în presa românească și internațională, în rapoarte oficiale naționale și internaționale, în evaluări de specialitate ale unor think-tank-uri românești și internaționale prestigioase sau în publicații academice. INSCOP Research oferă o gamă largă de servicii cantitative și calitative, analize statistice pentru clienți corporate, instituții internaționale sau organizații politice. Produsele INSCOP Research au la bază metodologii riguroase, echipe experimentate de culegere a datelor pe teren, telefonic sau online și experți specializați în analiza complexă a datelor. INSCOP Research colaborează cu parteneri interni și internaționali cu reputație și competență demonstrate care asigură un înalt grad de acuratețe a rezultatelor cercetărilor. INSCOP Research și  Bullfinch Group din SUA au încheiat un parteneriat de colaborare prin intermediul căruia își oferă sprijin reciproc în efectuarea de studii sociologice în România, în alte țări din regiune și în Statele Unite ale Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here