Runda a III-a a competiției s-a încheiat cu o singură victorie

 

București, 9 mai 2023Cei 10 șahiști, prezenți la București pentru prima etapă a turneului internațional Grand Chess Tour – Superbet Chess Classic România – au încheiat, luni seară, cea de-a III-a rundă a competiției. Runda s-a terminat cu o singură victorie, cea a jucătorului american Fabiano Caruana, care l-a învins pe Marele Maestru francez Maxime Vachier-Lagrave în 23 de mutări. 

 

Deschiderea celei de-a treia zi de competiție a început luni, 8 mai, la ora 15.00 PM, printr-o primă mutare simbolică, făcută de ambasadorul Superbet, fostul fotbalist român, Bogdan Stelea, alături de Mihai Păduroiu, CEO Office Division (One United Properties), dând astfel startul celei de-a treia runde a Superbet Chess Classic România 2023.

 

Cronica rundei a III-a

 

Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0 

 

A fost cea mai scurtă partidă a zilei! S-a jucat o variantă pe contre, iar Marele Maestru francez a fost mult mai agresiv decât ar fi trebuit. Fabiano Caruana a fost foarte precis în calcul și a găsit cele mai bune continuări. După numai 23 de mutări, Maxime Vachier-Lagrave a fost nevoit să-și recunoască înfrângerea.

 

Ian Nepomniachtchi – Ding Liren ½ – ½ 

 

Cea mai aștepată partidă a zilei: o reeditare a meciului pentru titlul mondial! Surprinzător, Ding Liren, campion mondial, a încurcat varianta și s-a trezit după numai 15 mutări într-o poziție extrem de dificilă. A făcut ce știe mai bine, a luptat și a găsit cele mai bune mutări, reușind astfel să salveze o jumătate de punct.

 

Jan-Krzysztof Duda – Bogdan Deac ½ – ½ 

 

După înfrângerea din ziua precedentă, cel mai bine cotat jucător polonez era în căutarea unei victorii. A încercat să riște, a sacrificat și un pion pentru a obține o poziție care să-i ofere șanse de câștig, dar jocul exact al lui Bogdan Deac a făcut ca partida să se termine la egalitate.

 

Alireza Firouzja – Richard Rapport ½ – ½ 

 

Partida a început destul de calm, dar la un moment se putea transforma într-un duel pe contre. În jocul de mijloc s-au schimbat cele 4 turnuri pe coloana E, iar rezultatul final a fost unul echilibrat. Niciunul dintre cei doi jucători nu și-au dorit să riște, iar Alireza Firouzja continuă să fie în căutarea formei de anul trecut, când a câștigat circuitul Grand Chess Tour.

 

Wesley So – Anish Giri ½ – ½ 

 

S-a jucat varianta Berlineză, o deschidere solidă și intens analizată. Anish a fost mult prea optimist într-un final relativ egal și a încercat să forțeze, dar Marele Maestru american, Wesley So, a reacționat foarte bine și l-a pus în dificultate pe cel mai bine cotat jucător olandez. După un joc exact din partea acestuia, partida s-a încheiat remiză.

 

Rezultate runda III

 

  • Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0
  • Ian Nepomniachtchi – Ding Liren ½ – ½ 
  • Jan-Krzysztof Duda – Bogdan Deac ½ – ½ 
  • Alireza Firouzja – Richard Rapport ½ – ½ 
  • Wesley So – Anish Giri ½ – ½ 

 

Clasamentul după runda III

 

1 – 4 Wesley So, Ian Nepomniachtchi, Richard Rapport, Fabiano Caruana – 2 puncte

5 – 6 Anish Giri, Ding Liren – 1,5 puncte

7 – 10 Maxime Vachier-Lagrave, Alireza Firouzja, Bogdan Deac, Jan-Krzysztof Duda – 1 punct

 

Programul rundei a IV-a

 

Runda a patra va începe marți, 9 mai, la ora 15.00 PM, la Grand Hotel Bucharest și se va disputa după cum urmează:

  • Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri
  • Richard Rapport – Wesley So
  • Bogdan Deac – Alireza Firouzja
  • Ding Liren – Jan-Krzysztof Duda
  • Fabiano Caruana – Ian Nepomniachtchi

 

Prima mutare simbolică va fi făcută, astăzi, de către ambasadorul Superbet, fostul fotbalist român, Ilie Dumitrescu, alături de antreprenorul Andrei Diaconescu, co-fondator și membru executiv al Consiliului de Administrație al One United Properties.

 

Despre competiția de șah

 

Competiția de șah clasic de la București, Superbet Chess Classic România 2023, este prima din cele cinci etape ale circuitului internațional Grand Chess Tour 2023. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și campionul mondial și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României, la acest moment) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte. Câștigătorul etapei va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediția de anul acesta va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții.

 

Fondul de premiere al ediției din 2023 este asigurat de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet. Din 2019, Grand Chess Tour este prezent în România prin intermediul Fundaţiei Superbet. Începând cu ediția din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global în organizarea Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului – Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

 

Mai multe informații despre cei 10 jucători puteți găsi aici: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2023. Competiția se desfășoară în perioada 6-15 mai, cu excepția zilei de 11 mai (zi de odihnă). Partidele încep la orele 15.00 PM și se încheie în jurul orelor 20.00 PM. Deschiderea fiecărei zile competiționale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România.

 

În România, competiția este transmisă de canalele de televiziune Prima Sport și este comentată de Marele Maestru Andrei Murariu, împreună cu Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, etapa poate fi urmărită pe https://grandchesstour.org/.

 

Evenimentul, deschis și publicului larg, este sold-out. Iubitorii acestui sport au putut rezerva gratuit bilete, de pe site-ul www.superchess.ro, pentru urmărirea jocurilor celor 10 GM, direct în sala de competiție. În acest moment, biletele, aflate în număr limitat, sunt sold-out.

 

Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org și urmări paginile de social-media ale Fundației Superbet și GCT.

 

 

Accesul presei la competiția de șah se face exclusiv în urma acreditării din partea organizatorului. Jurnaliștii interesați să participe sunt invitați să se acrediteze prin completarea formularului de acreditare și transmiterea acestuia la adresa de e-mail [email protected].

 

Parteneri media: TVR 1, Prima Sport, Rock FM, Gazeta Sporturilor (GSP.ro), Fanatik.ro, welovesport.ro

 

Parteneri comunicare: Porter Novelli România, AMICOM Consulting & Strategy

 

###

 

 

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org.

 

Despre Fundația Superbet

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com.

 

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.

 

Despre Saint Louis Chess Club

Este o organizație non-profit a cărei misiune este ca șahul să fie parte integrantă din comunitate. Astfel, clubul oferă spațiu pentru diverse turnee și competiții locale, cât și cursuri de perfecționare a șahului, lecții pentru începători și prelegeri speciale. Saint Louis Chess Club susține programele de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând totodată dezvoltarea de noi programe în școală și după școală. Pentru mai multe informații, puteți vizita saintlouischessclub.org.

 

###

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here