Cum răspund autoritățile la problemele fermierilor locali

București, 20 octombrie 2022

Miercuri, 19 octombrie, Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia a fost gazda unei dezbateri pe tema sistemului național de irigații. Proiectul “Apa noastră cea de toate zilele – O conversație fluidă despre reabilitarea sistemului național de irigații”, inițiat de Aversa DP Pumps, a avut în centru provocările cu care se confruntă fermierii și și-a propus identificarea unor soluții din perspectiva actualelor politici publice din domeniul irigațiilor.

Discuțiile s-au desfășurat în prezența fermierilor și ai reprezentanților autorităților centrale și locale. Printre participanți s-au aflat Costin Telehuz și Iulian Bucur (Secretari de Stat, Ministerul Agriculturii), Ștefan Mușoiu (Președinte al Comisiei pentru Afaceri Europe a Camerei Deputaților), Constantin Marin (Prefect Județul Ialomița), Marian Pavel (Președintele Consiliului Județean Ialomița), dar și reprezentanți de la conducerea locală ANIF, DJA, APIA, AFIR și Asociația Română a Apei. La dezbateri a participat și Consulul Republicii Elene din România, țara de origine a grupului DP Pumps și inițiatorul proiectului.

Dezbaterea a avut loc în contextul în care anul acesta atât România, cât și întreaga Europă s-au confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii. Această situație crește periculos riscul unei noi crize economice pe fondul costurilor ridicate ale energiei și al crizei alimentare cauzate de războiul din Ucraina. Această dinamică obligă autoritățile să caute soluții concrete, în vreme ce fermierii cer grăbirea investițiilor în acest sector profund afectat de secetă, cu accent pe lărgirea și reabilitarea sistemului național de irigații.

„Ministerul Agriculturii este preocupat de găsirea de soluții pentru fermieri și reabilitarea sistemului de irigații. Anul acesta s-au irigat aproximativ 836.000 de hectare, ceea ce înseamnă că lucrurile încep să se îmbunătățească. Avem multe investiții, este un proces de modernizare aflat în curs, însă mai avem mult de lucru, deoarece procesul este laborios. Spre exemplu, la un proiect, de la începutul demarării lucrărilor, durează 23 de luni doar partea administrativă, însă suntem optimiști cu privire la proiectele aflate în derulare sau cele care urmează să fie implementate”, a declarat Iulian Bucur, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Sunt și vești bune legate de irigații, chiar dacă procesul birocratic este foarte lung. S-a lucrat intens pentru introducerea irigațiilor în PNRR, dar avem și un plan B, respectiv asigurarea investițiilor din bugetul național. Dar, așa cum spuneam, așteptăm vești bune de la Bruxelles. O altă veste bună este că în PNS avem de asemenea o alocare bugetară, nu foarte mare, dar consistentă, pentru sistemele de irigații locale”, a declarat Costin Telehuz, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Dezbaterea “Apa noastră cea de toate zilele – O conversație fluidă despre reabilitarea sistemului național de irigații” a debutat cu o donație făcută de Aversa DP Pumps pentru Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia, constând în două pompe cu valoare istorică marca Aversa S.A.

Uzina Aversa reprezintă un punct de reper în industria românească de dinainte și după 1989, având o istorie bogată și spectaculoasă. Fondată acum 140 de ani, compania a proiectat și fabricat pompe pentru mai multe sectoare industriale, iar astăzi își continuă activitatea datorită preluării a brandului și activelor companiei către grupul grecesc DP Pumps.

“Istoria Aversa este astăzi prezentă în fața dumneavoastră prin două produse, dintre cele mai importante din zona agricolă. Vorbim despre pompa cu carcasă tip NDS, foarte utilizată în zona irigațiilor și cu valoare istorică. Acest tip de pompe se numără printre primele proiecte dezvoltate de uzina Aversa, în anii ’60. Astăzi, acest produs se găsește într-o formă îmbunătățită în portofoliul Aversa DP Pumps, cu performanțe noi și consum energetic redus. Cel de-al doilea produs pe care îl donăm astăzi Muzeului Național al Agriculturii este pompa tip MV, utilizată în irigații și la Centrala Nucleară Energetică Cernavodă pentru răcire. Acest tip de pompă a fost îmbunătățită cu palete reglabile, pentru a asigura un consum de energie cât mai mic, în funcție de performanțele care se doresc”, a declarat Gheorghe Matei, director Aversa DP Pumps.

***

Compania Aversa DP Pumps, deținută de grupul Drakos Polemis, este unul dintre liderii de piață din Europa. Cu o experiență cumulată de mai mult de 200 de ani pe piața mondială de pompe, grupul își propune relansarea gamei de pompe Aversa. Portofoliul companiei include o varietate de produse utilizate în sectorul industrial, agricultură, energie. Printre serviciile oferite de Aversa DP Pumps se numără producția de pompe, instalare, transport, mentenanță și monitorizare. Informații suplimentare: http://www.aversa-dppumps.ro/