Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Iuliu Stocklosa, a avut o înâlnire cu E.S. María Eugenia Echeverría Herrera, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Peru în ţara noastră. La întâlnire a participat, de asemenea, Carlos Ernesto Barrios Paucar, secretar I în cadrul Ambasadei, care răspunde de sectorul relaţiilor economice internaţionale.

În deschiderea întâlnirii, Iuliu Stocklosa a vorbit despre strategia Camerei bucureștene în domeniul relațiilor externe, subliniind importanţa acordată dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din afara spaţiului comunitar. În acest context, a punctat colaborarea bună cu Ambasada Republicii Peru, datorită căreia a fost posibilă organizarea “Zilei Oportunităţilor de Afaceri” dedicată acestei ţări şi a unei miniexpoziţii de produse peruane, evenimente care au contribuit la o mai bună cunoaştere de către firmele româneşti a potenţialului economiei ţării sud-americane. În opinia preşedintelui CCIB, manifestările dedicate promovării cooperării bilaterale ar trebui reluate în perioada următoare, post-pandemică, pentru a fructifica oportunităţile pe care le oferă atât economia românească, cât şi cea peruană.

E.S. María Eugenia Echeverría Herrera a exprimat interesul ţării sale pentru diversificarea produselor pe care le exportă în România. În acest context, ambasadorul Republicii Peru la Bucureşti a subliniat că PROMPERU, Agenția peruană pentru promovarea exportului, a trecut România în rândul piețelor țintă și se acordă o atenţie deosebită introducerii în țara noastră a unor mărfuri tradiționale: fructe exotice, zahăr, cafea, cacao şi produse organice, de bună calitate şi la preţuri competitive, mai ales dacă se identifică posibilităţi de livrare directă. E.S. María Eugenia Echeverría Herrera a apreciat propunerile președintelui CCIB și a exprimat întreaga deschidere pentru organizarea unor seminarii, mese rotunde și posibil miniexpoziții, în cadrul cărora să fie oferite informaţii valoroase despre sectorul agro-alimentar peruan şi care să contribuie la identificarea intereselor oamenilor de afaceri din România pe acest segment şi la întărirea legăturilor între cele două comunităţi de afaceri.

Cu prilejul prezenței la Palatul CCIB, E.S. María Eugenia Echeverría Herrera a vizitat cu interes, Expoziția ”Săptămâna produselor din Republica Macedonia de Nord” organizată de Camera bucureșteană în parteneriat cu Ambasada acestei țări în România. Diplomatul peruan, care este și ambasador nerezident al țării sale în Republica Macedonia de Nord, a apreciat pozitiv efortul organizatorilor de a promova produsele agroalimentare a acestei țări balcanice în România.

Informații de background

La 31 martie 2021 (date disponibile), schimburile comerciale româno-peruane s-au cifrat la 5,3 milioane USD, cu 9,6% sub nivelul perioadei similare a anului trecut, din care exportul a fost de 1,1 mil. USD (-51,3%), iar importul de 4,2 milioane USD (+16,5%).

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here